Foto: stock.xchng
Nacionālo elektronisko plašsaziņu līdzekļu padome (NEPLP) nespēja izšķirties, vai sodīt TV5 par ziņās pārraidīto latviešu partiju un latviešu valodu zākājošo viedokli, ko paudis kāds uz ielas nointervētais cilvēks. Padome, nonākot strupceļā, nolēma lūgt žurnālistikas ekspertu viedokli šajā jautājumā.

Administratīvā pārkāpuma lieta ierosināta par 13.oktobrī TV5 raidījumā "Ziņu vakars" pārraidīto sižetu, kurā intervētais cilvēks uz ielas pauž savu viedokli, nosaucot latviešu partijas un to ideoloģiju par fašistiskām, kā arī par faktisko valsts valodu jau šobrīd nosaucot krievu valodu, latviešu valodu nodēvējot par pārāk primitīvu valsts pārvaldīšanai, atgādina NEPLP.

Padome ierosināja lietu, jo šajā sižetā iespējams pieļauts Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpums. Likums aizliedz pārraidīt sižetus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus.

Administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšana tika atlikta, jo padomes locekļiem bija atšķirīgi viedokļi šajā jautājumā un pieņemtais lēmums var kļūt par precedentu līdzīgu jautājumu izskatīšanā.

Tādēļ Padome nolēma lūgt žurnālistikas ekspertiem atzinumu, vai uz ielas intervētā cilvēka teiktais ir uzskatāms tikai par atsevišķa cilvēka viedokli vai arī intervētā cilvēka viedoklis tika iestrādāts raidījumā tā, lai paustu redakcijas viedokli un nostāju.

"Raidījums sastāv ne tikai no teksta, bet arī no izteiksmes līdzekļiem. No viena un tā paša teksta var uztaisīt viedokli gan "par", gan "pret". Raidījums bija uzbūvēts tādā veidā, lai cilvēkiem ir skaidrs, kam pievērst uzmanību," uzskata Padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!