Foto: Shutterstock

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pārbaudēs atklājusi, ka daudzi plašsaziņas līdzekļi savās programmās nenodrošina pietiekamu daudzumu ar Eiropā veidotu audiovizuālo darbu, pastāstīja NEPLP sekretariāta vadītājs Andris Ķēniņš.

NEPLP tuvākajā laikā plāno tikties ar elektronisko plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, lai vienotos par turpmāko rīcību situācijas risināšanai.

Ķēniņš norādīja, ka padome vienu nedēļu veikusi monitoringu, pieprasot nepieciešamo informāciju no raidorganizācijām.

"Pamatā Eiropā ir jābūt veidotiem vismaz 51 procentam no raidlaika. Veicot pārbaudi, mēs konstatējām, ka ļoti lielā daļā raidorganizāciju, varētu teiktm lielākajā daļā raidorganizāciju, kuras mēs pārbaudījām, tas tā nenotiek," sacīja Ķēniņš.

Viņš minēja, ka NEPLP pagaidām vēl nav analizējis situācijas iemeslus un tiksies ar elektronisko plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, taču pauda savu personīgo viedokli, ka galvenais iemesls šādai rīcībai varētu būt Eiropā ražoto darbu dārdzība.

"Galvenais iemesls, kas līdz šim ir izskanējis, ir tas, ka Eiropas darbi ir dārgi. Līdz ar to ir lētāk nopirkt kaut kādus meksikāņu seriālus vai Krievijas seriālus. Tas procents arī tādēļ sarūk. Mēs tagad mēģināsim runāt ar industriju, lai šo situāciju mainītu," teica Ķēniņš.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 32.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai to veidotajā programmā nedēļas laikā vismaz 51 procentu no raidlaika, izņemot ziņas, sporta sacensības, spēles, reklāmu, televīzijas veikalu un televīzijas veikala skatlogu, aizņemtu Eiropas audiovizuālie darbi. Ar to jāsaprot darbi, piemēram, filmas vai raidījumi, kuri ir veidoti kādā no Eiropas Savienības valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!