Foto: DELFI

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) jūlija "Baltkom Radio" intervijā ar Krievijas politiķi Vladimiru Žirinovski konstatējusi aicinājumus, kas apdraud Latvijas valsts drošību. Tādējādi medijs ir pārkāpis Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, un tam piemērots naudas sods 8000 eiro, informēja padomē.

Raidījumā "Abonent dostupen" "Baltkom Radio" žurnālisti tiešajā ēterā attālināti intervēja Krievijas politiķi Vladimiru Žirinovski, kurā viņš gan tiešā, gan netiešā veidā pauda aicinājumus, kas apdraud Latvijas valsts drošību, kā arī sagrozīja vēstures faktus.

Žirinovskis tiešajā ēterā apšaubīja gan Latvijas izstāšanās leģitimitāti no Padomju Krievijas 1920. gadā, gan pauda izteikumus, kas ietver Latvijas okupācijas fakta noliegšanu, Latvijas valsts diskreditāciju, kā arī popularizēja lielās Krievijas izveidošanas ideju, paužot apdraudējumu Latvijas, kā arī citu Baltijas un bijušo Padomju Savienības republiku pastāvēšanai, kas šobrīd ir neatkarīgas valstis.

"Mūsu uzdevums ir rūpēties par Latvijas informatīvās telpas drošību. Šādu Latvijas valsti apdraudošu viedokļu paušana Latvijas Republikā reģistrētā elektroniskajā plašsaziņas līdzeklī ir pretlikumīga un nav pieļaujama," norādīja NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim ir jāuzņemas redakcionālā atbildība gan par studijas viesa izvēli, nodrošinot viedokļu daudzveidību, gan par elektroniskā plašsaziņas līdzekļa žurnālistu profesionālo rīcību, atspēkojot raidījuma viesa paustos argumentus un spējot reaģēt uz pretvalstiskiem izteikumiem, kas var apdraudēt Latvijas valsts drošību.

Ņemot vērā, ka minētais raidījums ir izskanējis publiski un sasniedzis lielu sabiedrības daļu, "Baltkom radio" pārkāpums ir kvalificējamas kā būtisks, atzīmēja NEPLP.

Tā kā SIA "Baltkom radio" pati veido savu programmu un pieņem redakcionālus lēmumus par programmā izplatītajos raidījumos uzaicināmo viesu izvēli, "Baltkom radio" bija iespēja nodrošināt likuma prasību ievērošanu, tostarp nodrošināt tādas informācijas paušanu programmas ietvaros, kas neapdraud Latvijas valsts drošību.

"Baltkom radio" šogad jau vairākas reizes ticis sodīts par citiem pārkāpumiem, piemēram, nelikumīgu priekšvēlēšanu aģitāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!