Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sākusi administratīvā pārkāpuma procesu pret ziņu portāla "Latvijas ziņas" interneta vietnes "www.lz.lv" tiesisko īpašnieku un domēna lietotāju SIA "Global Entertainment" par, iespējams, prettiesisku pakalpojuma pēc pieprasījuma sniegšanu, portāls "Delfi" uzzināja NEPLP.

Padomes Monitoringa departaments, veicot interneta vietnes "www.lz.lv" pārbaudi, konstatējis, ka tā atbilst audiovizuāla pakalpojuma pēc pieprasījuma pazīmēm. Taču vietnes īpašnieks šo pakalpojumu nav reģistrējis.

No pakalpojumā pieejamā audiovizuālo darbu klāsta NEPLP secinājusi, ka pakalpojuma mērķis pēc būtības ir piedāvāt televīzijas apraidei līdzīgu pakalpojumu, nodrošinot raidījumu pieejamību skatītājam piemērotā laikā un vietā. Tas liecina, ka konkrētais pakalpojums klasificējams kā pakalpojums pēc pieprasījuma.

"Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, lai sniegtu audiovizuālu pakalpojumu pēc pieprasījuma, pirms tā uzsākšanas pakalpojuma sniedzējam ir jāiesniedz pieteikums NEPLP par reģistrēšanos kā šāda pakalpojuma sniedzējam un attiecīgi jāievēro noteiktie pienākumi. Un kas ir īpaši svarīgi no sabiedrības viedokļa - uz pakalpojuma pēc pieprasījuma sniedzēju attiecas arī redakcionālā atbildība, kas nozīmē ievērot programmu veidošanas vispārīgos noteikumus, kas paredz raidījumos, piemēram, nodrošināt faktu un notikumu objektīvu atspoguļojumu," preses relīzē norādījusi NEPLP locekle Ieva Kalderauska.

Konstatējot iespējamo neatbilstību likuma prasībām, NEPLP iepriekš interneta vietnes "www.lz.lv" īpašniekam SIA "Global Entertainment" nosūtīja vēstuli ar lūgumu iesniegt NEPLP paziņojumu par audiovizuāla pakalpojuma sniegšanu pēc pieprasījuma. Līdz šim portāla īpašnieki to nav izdarījuši.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu par nelegālu pakalpojuma pēc pieprasījuma darbību var tikt piemērots sods līdz 14 000 eiro.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Global entertainment" valdē ir Adilbeks Žanabajevs un Andžejs Pjateckis. Uzņēmums reģistrēts pērn aprīlī, bet nav iesniedzis gada pārskatu par 2020. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!