Foto: LETA

Par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāju padomes locekļi vienbalsīgi ievēlējuši līdzšinējo NEPLP priekšsēdētāju Ivaru Āboliņu, informēja padomē.

Tāpat savā līdzšinējā amatā paliks arī Aurēlija Ieva Druviete, kuru padome atkārtoti ievēlējusi par priekšsēdētāja vietnieci.

Āboliņš preses paziņojumā norāda, ka NEPLP konsekventi un stingri turpinās līdzšinējo kursu - aizsargās Latvijas informatīvo telpu, asi vērsīsies pret pirātismu un stiprinās vietējos medijus.

Tikmēr Druviete skaidro, ka padome tiks attīstīts kā spēcīgs nozares regulators, kas uzrauga un attīsta elektronisko mediju vidi Latvijā un, jo īpaši, sekmē vietējo mediju konkurētspēju, satura kvalitāti, tajā skaitā interneta vidē.

"Turpināsim attīstīt NEPLP arī kā ekspertīzes un zināšanu centru elektronisko mediju jomā Latvijā. Informatīvās telpas drošība, medijpratība, mediju attīstība digitālajā vidē, starptautiskā sadarbība Eiropā - tās ir būtiski prioritāras jomas arī nākamajā pārskata periodā," pauž Druviete.

Kā ziņots, trešdien NEPLP sāk darbu jaunajā sastāvā - ar četriem no jauna ievēlētajiem padomes locekļiem. Parlaments pagājušajā nedēļā vakantajos amatos ievēlēja Āboliņu, Druvieti, Ilvu Milzarāju un Andi Plakanu.

Āboliņš iepriekšējā termiņā bija NEPLP priekšsēdētājs, Druviete - NEPLP priekšsēdētāja vietniece, Milzarāja ir bijusī Latvijas Radio 5 programmas direktore un Plakans ir SIA "NT Piedzīvojumi" valdes loceklis un bijušais Latvijas Radio skaņu inženieris.

Iepriekš arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija atbalstīja Āboliņa, Druvietes, Plakana un Milzarājas ievēlēšanu NEPLP.

Kā paredz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, NEPLP locekļus ievēlē amatā uz pieciem gadiem. Padomes locekļus var ievēlēt atkārtoti, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Līdz šim NEPLP strādāja nepilnā jeb četru personu sastāvā. Ņemot vērā, ka Ieva Kalderauska NEPLP ievēlēta tikai 2020.gadā, proti, vēlāk nekā pārējie esošie NEPLP locekļi, viņas termiņš šajā amatā noslēgsies vēlāk. Tāpēc Saeimai šodien bija jāievēlē četri jauni NEPLP locekļi.

Kopumā uz NEPLP vakantajiem amatiem kandidēja desmit pretendenti, ieskaitot nu jau bijušo NEPLP locekli Patriku Grīvu, kura kandidatūra netika atbalstīta.

Kā ziņots, Cilvēktiesību komisijas vairāku deputātu ieskatā Plakana saistība ar JKP neietekmēšot viņa darbību NEPLP. Plakans 2021.gadā no JKP saraksta kandidēja Smiltenes novada pašvaldības vēlēšanās. Jaunievēlētais NELPL loceklis pirms apmēram mēneša ir izstājies no partijas.

NEPLP ir neatkarīga institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!