Foto: LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pirmdien lēmusi uz gadu aizliegt retranslēt programmu "Rossija RTR" Latvijas teritorijā, tviterī informēja NEPLP priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš.

Lēmums pieņemts, jo konstatēti četri būtiski likuma pārkāpumi, kas saistīti ar naida kurināšanu, aicinājumiem uz vardarbību un militāra konflikta izraisīšanu. Tas stāsies spēkā pēc nedēļas, 15. februārī, dodot kabeļoperatoriem nedēļu laika izņemt programmu no sava piedāvājuma.

"Programmām, kas kurina naidu un aicina uz karu, nav vietas Latvijas teritorijā. "Rossija RTR", kas uzskatāma par galveno Kremļa propagandas TV programmu, ir pārkāpusi visas robežas un mēs savu informatīvo telpu esam aizstāvējuši, aizstāvam un aizstāvēsim arī nākotnē," uzsvēra Āboliņš.

"Rossija RTR" ir Zviedrijā reģistrēta programma, un NEPLP lēmumu pieņēma, veicot Eiropas Savienības Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvā noteikto procedūru, informējot "Rossija RTR" pārstāvjus, Eiropas Komisiju un Zviedrijas mediju regulatoru.

Pirmais pārkāpums konstatēts pērn 10. jūlija raidījumā "60 minūtes". Raidījuma laikā diskusijas dalībnieki un raidījuma vadītāja Olga Skabejeva nosauca Ukrainu par teroristisku valsti un tās bijušo prezidentu Petro Porošenko par teroristu. Vērtējot raidījuma naratīvu kopumā, NEPLP secinājusi, ka tas ir ukraiņu tautu nievājošs. Tāpat raidījumā vērojamas naida kurināšanas pazīmes. Šādus izteicienus izplata diskusijas dalībnieki un arī elektroniskā plašsaziņas līdzekļa žurnāliste – raidījuma vadītāja Skabejeva.

Otrais pārkāpums konstatēts 2020. gada 17. septembra raidījumā "60 minūtes". Raidījumu vadīja Jevgēnijs Popovs. Visa raidījuma laikā ne tikai tika pausta nostāja, ka bijušās Padomju Savienības valstis uz neko nav spējīgas un ir neizdevušās un nicināmas, bet arī izteicieni, kas satur militāra rakstura draudus, piemēram, "uz šīm teritorijām [Lietuvas pilsētām Viļņu, Klaipēdu un Polijas ziemeļu daļu] tagad mēs [Krievija] varētu uzrādīt savas pretenzijas; Narvu vajagot pievienot Krievijai, jo tur esot tikai krievu iedzīvotāji; Latvijas pilsēta Jēkabpils esot krievu pilsēta". Tāpat raidījuma gaitā tika norādīts, ka "uz robežām, jāizvieto raķetes, jo viņi visi esot bailīgi un mūsu [Krievijas] tanku ķēdēm ir jāliek mūs cienīt", kā arī, ka ir nepieciešams "pacelt mūsu [Krievijas] lidmašīnas un doties Berlīnes virzienā, Stokholmas virzienā".

Trešais pārkāpums konstatēts pērn 21. oktobra raidījumā "60 minūtes". Raidījumu vadīja Jevgēnijs Popovs un Olga Skabejeva, un tajā paustie izteikumi saturēja nicinošus komentārus par baltkrievu tautu, naida kurināšanu, kā arī klaju mudinājumu uz vardarbību. Piemēram, raidījumā tika pausta informācija, ka "vajagot viņu [Baltkrievijas opozīcijas pārstāvi Svetlanu Tihanovsku] no Lietuvas atvest atpakaļ uz Minsku, tad tribunāls un pakārt Minskas centrā, lai visi redzētu." Tāpat par Baltkrievijas opozīcijas pārstāvi tika pausti rupji un nievājoši komentāri: "[..] Paskaties uz šo pretīgo seju. Tā ir ragana, tā ir briesmone! Paskatieties uz viņas seju." Tāpat raidījuma laikā tika pausti arī militāra rakstura draudi: "Miljons, desmit miljoni, simts miljoni tikšot iznīcināti. Nebūs galvaspilsētu, ne Kijevas, ne Briseles [..] tādu, kāda esot šodienas Kijeva, esot labāk iznīcināt un uzcelt no jauna."

Ceturtais pārkāpums konstatēts 2020. gada 6. decembra raidījumā "Voskrejnij večer c Vladimirom Solovjovom". Raidījumu vadīja Vladimirs Solovjovs, un tajā tika pausta nostāja, ka būtu labāk, ja būtu saglabāta Padomju Savienība. Tajā skaitā raidījumā izskanēja arī aicinājums uz karu: "Vajag jaunu sabiedrību, jaunu domāšanas veidu vajag un vajag mazu uzvaru nesošu karu [..]". Pēc raidījuma vadītāja jautājuma, kas ar to domāts, tika skaidrots, ka piedāvā atjaunot Krievijas rietumu robežas ar ieganstu, ka ir pārkāpumi pret krievu iedzīvotājiem, krievu valodu, izskanēja aicinājums atjaunot robežas, kas bija 1990. gada 1. janvārī, savukārt NATO klusēšot, jo viņiem nospļauties par Baltiju un visiem pārējiem. Tāpat tika norādīts, ka "uz zemes ir vajadzīgs izrāviens, lai zem mūsu [Krievijas] tanku, BTR, lidmašīnu rīboņas mēs [Krievija] kaut kur izietu, kādu aizstāvētu un nosvinētu to kā uzvaru."

Raidījuma vadītājs Solovjovs vairākkārtīgi attiecībā uz raidījuma viesiem, kuri pārstāv Ukrainas pusi un ukraiņiem, izsakās ļoti agresīvi, naidīgi ar aizskarošiem un rupjiem vārdiem. Tiek pausta frāze: "Jūs [ukraiņi], esat nacistiskās niecības. Rietumi nekad pret jums [Ukrainu] nevērsīs sankcijas, bet es ceru, ka mēs [Krievija] ieviesīsim jums sankcijas un tad jūs reāli nodrebēsiet."

Ziņots, ka vasarā, konstatējot naida kurināšanu TV programmas "Rossija RTR", kas reģistrēta Zviedrijā, raidījumā "60 minūtes", NEPLP uzsāka programmas ierobežošanas procedūru.

NEPLP, veicot diskusiju 2020. gada 10.jūlijā pārraidītā raidījuma "60 minūtes" monitoringu, konstatēts, ka gan diskusijas dalībnieku, gan arī raidījuma vadītājas Olgas Skabejevas lietotie apzīmējumi, iespējams, vērtējami kā naida runa, diskusijas laikā Ukrainu nosaucot par teroristisku valsti un tās bijušo prezidentu Petro Porošenko – par teroristu.

Ukrainas pārstāvis norādīja, ka Krievija gaidot Ukrainas šķelšanos, lai varētu to apkarot. Diskusijas gaitā raidījuma vadītāja piedāvāja Krievijai ieiet Ukrainā, nomierinot abas konfliktā iesaistītās puses.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums (EPLL) nosaka, ka elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un raidījumos nedrīkst ietvert mudinājumu uz vardarbību vai naida kurināšanu.

Jāatgādina, ka NEPLP jau iepriekš vairākas reizes uz noteiktu termiņu aizliedzis retranslēt "Rossija RTR". Piemēram, 2019. gada janvārī NEPLP lēma uz trīs mēnešiem aizliegt retranslēt programmu "Rossija RTR" Latvijas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!