Foto: DELFI
Valdība un Saeima, neskatoties uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vairākkārtējiem pieprasījumiem piešķirt papildu finansējumu, nav pildījusi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma prasību piešķirt speciālus līdzekļus komerctelevīzijām sabiedriskā pasūtījuma izpildei.

NEPLP ir satraukta par abu lielo komerctelevīziju TV3 un LNT lēmumu aiziet no bezmaksas virszemes ciparu apraides un atbalsta problēmas risinājumu likumā paredzētajā kārtībā.

Tomēr padome noraida komerctelevīziju pārmetumus, kuros NEPLP padarīta par "galveno atbildīgo viņu finansiālajās problēmās", uzsverot, ka padome nekādā veidā nav saistīta ar apraides maksas noteikšanu televīzijām. Par to ir noslēgti savstarpēji līgumi starp televīzijām un "Lattelecom", kas ir spēkā līdz 2013.gadam, uzsver padome.

NEPLP uzskata par vajadzīgu atbalstīt nacionālo kanālu skaita palielināšanu, jo tas palielinātu televīzijas programmu skaitu latviešu valodā un par Latviju, kā arī samazinātu apraides izmaksas katram atsevišķam televīzijas kanālam.

Vienlaicīgi NEPLP atgādina, ka likumdevējs ir Saeima un arī par budžetu lemj valdība un Saeima. NEPLP var tikai prasīt, lai tiktu izpildīts likumā noteiktais un tiktu piešķirts tam paredzētais finansējums.

NEPLP būtu ļoti gandarīta, ja šī jautājuma aktualizēšana beigtos ar konkrētiem rezultātiem un lēmumiem no atbildīgo institūciju puses.

Jau vēstīts, ka SIA "TV3 Latvia" nolēmusi, ka televīzijas kanāls TV3 nākamgad vairs nebūs pieejams bezmaksas virszemes apraidē. Arī telekompānija LNT pakāpeniski plāno ieviest maksu par kanāla translāciju.

Savukārt "Lattelecom", kas nodrošina virszemes digitālo apraidi, uzskata TV3 lēmumu par aiziešanu no bezmaksas apraides par "cinismu pret savu skatītāju". "Lattelecom" atgādina, ka līgums par TV3 bezmaksas apraidi noslēgts līdz 2013.gada beigām, un "šādi preses paziņojumi to nemaina".

"Lattelecom" pauž cerību, ka raidorganizācija rīkosies saprātīgi, bet valsts institūcijas aktīvi iesaistīsies, lai "nebūtu jācieš skatītāju visneaizsargātākajai daļai – iedzīvotājiem, kuri var atļauties skatīties tikai bezmaksas kanālus".

Jau ziņots, ka kopš 2010.gada jūnija Latvijā ir atslēgta analogā televīzijas apraide un visas televīzijas raida vienīgi virszemes ciparu apraidē. Pāreju no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi Latvijā realizēja uzņēmums "Lattelecom" sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC), kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā.

LTV7 pilnībā pārgāja uz ciparu apraidi no 2010.gada marta. Savukārt LTV 1 un LNT pārtrauca analogo apraidi no 2010. gada aprīļa. Jaunajā ciparu formātā bez maksas varēja skatīties LTV1, LTV7, un LNT. Sākotnēji bezmaksas bija pieejams arī "TV Rīga", bet ekonomisko apsvērumu dēļ "TV5" bezmaksas apraidi pameta pērn jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!