Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukraina svētdien paziņojusi, ka tās gaisa telpa paliek atvērta starptautiskajiem lidojumiem, neraugoties uz medijos izskanējušo pretrunīgo informāciju šai jautājumā un rietumvalstu brīdinājumiem, ka Krievijas karaspēka iebrukums valstī var sākties jebkurā brīdī.

"Gaisa telpa virs Ukrainas joprojām paliek atvērta, un valsts strādā, lai novērstu riskus aviosabiedrībām," teikts Ukrainas Infrastruktūras ministrijas izplatītajā paziņojumā.

"Informācija par Ukrainas gaisa telpas slēgšanu neatbilst patiesībai. Gaisa telpas slēgšana ir Ukrainas suverēnās tiesības, bet tāds lēmums nav pieņemts," uzsvērusi ministrija, kas svētdien sarīkojusi apspriedi, kurā situāciju pārrunāja prezidenta biroja, par gaisa satiksmi atbildīgo institūciju un lidsabiedrību pārstāvji. "Lielākā daļa lidsabiedrību turpina darbību bez jebkādiem ierobežojumiem. Pašlaik 29 ārvalstu aviokompānijas veic reisus no 34 pasaules valstīm."

Vienlaikus atzīts, ka dažiem aviopārvadātājiem radušies sarežģījumi saistībā ar apdrošināšanas tirgus svārstībām.

"Valsts no savas puses ir gatava atbalstīt aviopārvadātājus un plāno sniegt papildu finanšu garantijas aviācijas tirgus atbalstam. Šobrīd notiek konsultācijas ar starptautiskajiem partneriem un tiek gatavoti attiecīgi valdības lēmumi," norādīts paziņojumā.

Ministrija paudusi cerību, ka situācija stabilizēsies, norādot, ka valdība, prezidenta birojs un Ukrainas ārvalstu partneri izstrādā kopīgus risinājumus.

"Vajadzības gadījumā valsts nodrošinās Ukrainas pilsoņu atgriešanos no ārvalstīm," piebildis infrastruktūras ministrs Aleksandrs Kubrakovs.

Iepriekš Ukrainas Augstākās Radas deputāts Aleksejs Gončarenko paziņoja, ka Kubrakovs rīko apspriedi par iespējamu gaisa satiksmes apturēšanu un pastāvot iespēja, ka tas varētu notikt no pirmdienas pēcpusdienas, pulksten 16.

Sestdien Nīderlandes lidsabiedrība KLM paziņoja, ka uz nenoteiktu laiku atceļ visus reisus uz Ukrainu, atsaucoties uz drošības risku analīzes rezultātiem.

Svētdien paziņots, ka saskaņā ar Īrijas lidmašīnu nomas kompānijas prasību Ukrainā nav ielaista zemo izmaksu aviokompānijas "SkyUp" reisa lidmašīna, kas no Portugālei piederošās Madeiras salas bija ceļā uz Kijevu. Gandrīz 180 šā reisa pasažieri izsēdināti Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas lidostā, un lidsabiedrība kopā ar Ukrainas Ārlietu ministriju meklē iespējas viņus nogādāt Kijevā.

Vairākos medijos izplatījusies informācija, ka nākamās nedēļas sākumā virkne lielo starptautisko apdrošināšanas kompāniju var atteikties segt lidsabiedrību apdrošināšanas gadījumus Ukrainas gaisa telpā. Tas faktiski nozīmētu, ka starptautisko lidsabiedrību reisi uz Ukrainu tiek apturēti un tas pats varētu draudēt arī Ukrainas pārvadātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!