Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Es neredzu citu iespēju, kā šo pieminekli nojaukt vai kā citādi no tā atbrīvoties. Tās ir lielākā tautas vairākuma domas," TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja valsts prezidents Egils Levits.

"Šis piemineklis vienmēr ir bijusi skabarga latviešu dvēselē. Ar to tiek slavināts okupantu karaspēks, kurš šeit latviešiem atnesa lielas ciešanas. Tagad tas ir saasinājies, jo šī pati armija, kas 1944., 1945. gadā iekaroja Latviju, tagad karo Ukrainā, un izvērš kara noziegumus, kurus mēs visi redzam. Tādēļ es teiktu, ka šī vieta ap skabargu ir sākusi pūžņot. Es neredzu citu iespēju, kā šo pieminekli nojaukt vai kā citādi no tā atbrīvoties. Tās ir lielākā tautas vairākuma domas," sacīja prezidents.

Viņš uzsvēra, ka, būtu apsveicami, ja tas tiktu darīts pietiekoši lielā vienotībā, un krievu izcelsmes Latvijas pilsoņi arī iestātos šī pieminekļa nojaukšanai.

"Lēmumi ir jāpieņem attiecīgajām iestādēm, bet ilgstošāk tas tā palikt kā līdz šim vairs nevar," secināja Levits.

Vaicāts par to, kā rīkoties un nodot ziņu, lai šāds lēmums – demontēt vai pārvietot pieminekli, vairāk vienotu tautu, nekā šķeltu, Levits sacīja, ka valsts iedzīvotāji ir vienoti Satversmē: "Mēs vienojamies starp Satversmē noteiktām vērtībām, kas ir demokrātiskas un nacionālas vērtības. Šajā gadījumā okupantu pieminekļa pārvietošana, vai, vislabāk, nojaukšana būtu vienotības elements. Šis piemineklis, kā jau teicu, simbolizē Krievijas, vai toreiz Padomju Savienības armiju. Tā mums, latviešiem, atnesa lielas ciešanas. Tagadējās ukraiņu ciešanas šo simbolu padara nepieņemamu demokrātiskā sabiedrībā," TV3 žurnālistei pauda valsts prezidents, uzsverot, ka šāds vēstījums visiem, kas stāv par Latvijas valsts un Eiropas vērtībām, ir jāatbalsta.

Savukārt komentējot Krievijas rīcību starptautiskā kontekstā, prezidents sacīja, ka, "kamēr Krievija būs ar šīm imperiālistiskajām un agresīvajām ambīcijām, tā nevar būt normāla starptautiskās sabiedrības daļa."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!