Prokuratūra atteikusies uzsākt kriminālprocesu pret laikraksta "Vesti Segodņa" galveno redaktoru Aleksandru Bļinovu par iespējamiem draudiem laikraksta publikācijā, pastāstīja Rīgas domes Administratīvās komisijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Bružuks (JL).
Atbildē uz lūgumu izvērtēt iespējamos draudus laikraksta 20.aprīļa numurā publicētajā rakstā "Ar šņabi svētkus nesabojāsi" norādīts, ka Bružuks var vērsties tiesā par goda un cieņas aizskārumu.

Ģenerālprokuratūras Preses centra pārstāve Dzintra Vītoliņa apstiprināja, ka uz Bružuka iesniegumu dota atbilde, taču plašāki komentāri netika sniegti.

Bružuks piebilda, ka apsver iespēju vērsties tiesā.

Jau ziņots, ka Bružuks vērsās Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt 20.aprīlī laikrakstā "Vesti Segodņa" publicēto rakstu "Ar šņabi svētkus nesabojāsi" un pārkāpuma gadījumā uzsākt kriminālprocesu pret laikraksta galveno redaktoru Aleksandru Bļinovu.

Bružuks uzskata, ka rakstā viņam izteikti draudi un aicinājums fiziski izrēķināties, iepriekš informēja Rīgas domē.

Raksts tapis pēc Administratīvās komisijas nosūtītā aicinājuma Rīgas Pašvaldības policijai pastiprināti kontrolēt alkohola lietošanu 9.maijā. Izteikts lūgums nepieļaut atsevišķu indivīdu likumu pārkāpumus tajā dienā, lai uzturētu sabiedrisko kārtību pilsētā.

Nav pieļaujams, ka atsevišķas personas var neievērot tiesību normas, un lūgums bija tikai likumsakarīgs, lai mazinātu iespēju izraisīt sabiedriskās nekārtības Rīgā, pauda Bružuks un piebilda: lai vēl vairāk saspīlētu nacionālās attiecības, laikraksts "Vesti Segodņa" publicēja rakstu, kurā bija minēts, ka, pēc Bružuka domām, lietot alkoholu ir likumpārkāpums.

"Nekas, pēc simts gramiem mūsu senči ne tikai ar tādiem bružukiem ir izrēķinājušies," minēts rakstā.

Nav pieļaujams, ka prese aicina un iedvesmo lasītājus uz likumpārkāpumiem, uzskata Bružuks.

Viņš pauda, ka tas nav tikai viņa uzskats, bet gan pašvaldības tiesību norma, ka nav pieļaujams lietot alkoholu publiskās vietās, un noteikums attiecas uz visiem vienādi - gan latviešiem, gan krieviem, gan igauņiem, gan poļiem, gan citu tautību pārstāvjiem.

"Turklāt tiesību normas attiecas arī uz izteikumu, ka pēc simts gramiem var izrēķināties ne tikai ar tādiem kā es, un, ņemot vērā vēsturiskos faktus, mēs visi labi zinām, ka tā saucamie simts grami tika lietoti pirms došanās kaujā," sacīja Bružuks un norādīja, ka preses brīvība neapšaubāmi ir demokrātijas izpausme, bet to, vai aicinājums izrēķināties ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību vēl aizvien uzskatāms par demokrātisku izpausmi vai tomēr par kriminālpārkāpumu, lai vērtē prokuratūra.

"Bružuks varētu atnākt pie mums un pastrīdēties. Ja viņš vēlas tiesāties - lai tiesājas," teica laikraksta "Vesti Segodņa" izpilddirektors Aleksandrs Kazakovs.

Viņš uzskata, ka minētā frāze neaizvaino un neaicina uz vardarbību pret Bružuku. "Tas ir tāds avīžnieku īpašais humors. Dzer Zvejnieku dienā, Dziesmu svētkos dzer, un neviens par to nez kāpēc nerunā, bet uzmanība tiek pievērsta 9.maijam."

Izpildredaktors uzsvēra, ka 9.maiju neaizmirsīs, kamēr būs dzīvi kareivji un viņu bērni, un teica, ka ar rakstu autors nav aicinājis lietot alkoholu publiskās vietās.

Tomēr viņš atzina, ka, stāstot par Bružuka aicinājumu Rīgas Pašvaldības policijai 9.maijā kontrolēt alkohola lietošanu pie Uzvaras pieminekļa, domnieks tomēr nostādīts negatīvā tēla lomā, jo viņš attēlots kā traucēklis simts frontes gramu rituāla ievērošanai.

"Kur Bružuks bija pazudis hokeja čempionāta laikā, kādēļ neaicināja policiju pastiprināti kontrolēt dzeršanu? Tur taču tika noformēti daudzi protokoli par alkohola lietošanu publiskās vietās, un daži fani nogādāti atskurbtuvēs," sacīja Kazakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!