Foto: Saeimas administrācija
Drošības policija (DP) nesāks kriminālprocesu par cilvēktiesību aizstāvēšanas grupas "Helsinki - 86" izveidotāja Linarda Grantiņa draudiem Saeimas deputātam Valērijam Agešinam (SC).

Agešins aģentūrai LETA pastāstīja, ka nesen no Drošības policijas saņēmis atbildi, kurā teikts, ka noziegums nav noticis un Grantiņa izdarībās nav nozieguma sastāva.

"Drošības policija norāda, ka draudiem jābūt reāliem. Tas, manā skatījumā, nozīmē to, ka tiesībsargājošās iestādes aktīvi rīkosies tikai tad, ja kādu tautas kalpu smagi piekaus vai nogalinās. Līdz ar to esmu vīlies mūsu tiesībsargājošo iestāžu darbībā," uzsvēra Agešins.

Deputāts gan neplāno izmantot savas tiesības un Drošības policijas lēmumu par kriminālprocesa nesākšanu nepārsūdzēs prokuratūrā. Tāpat viņš neplānojot tiesāties ar Grantiņu, jo viņa uzdevums bija pievērst uzmanību problēmai par to, ka atsevišķas radikāli noskaņotas personas var darīt ko vēlas.

"Tas ir aicinājums kopīgiem spēkiem padomāt, kas notiktu, ja kāds Latvijas pilsonis piedraudētu, piemēram, Vācijas parlamenta deputātam. Es domāju, ka viņš jau sen būtu nogādāts uz Vāciju rokudzelžos, jo tur ar šādām lietām nejoko. Es negribu glorificēt tautas kalpus, taču kaut kādai kārtībai ir jābūt. Pašlaik kārtības nav - kamēr tu neesi piekauts vai nogalināts, neviens nepakustēsies," uzsvēra Agešins.

Deputāts atgādina, ka pat tādā gadījumā, ja nenotiek fizisks uzbrukums Latvijas likumdošana paredz, ka par draudiem internetā var sākt kriminālprocesu, turklāt Grantiņš savu paziņojumu nerakstīja anonīmi.

Jau ziņots, ka Agešins vērsās DP ar lūgumu izvērtēt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētāja Raivja Dzintara izteikumus par 9.maiju un Latvijas ienaidniekiem. Laikraksta 27.februāra numurā bija publicēta intervija ar Dzintaru, kurā viņš teicis: "9.maijs ik gadu mums atgādina, ka joprojām esam apdraudēti, ka eksistē rusifikācijas draudi un ka joprojām te dzīvo milzīgs skaits Latvijas ienaidnieku, kuri pirmajā izdevīgajā mirklī aizmirsīs visu, kas solīts no tribīnes vai naturalizācijas eksāmenos, un nodos Latvijas valsti."

DP par Dzintara izteikumiem kriminālprocesu atteicās sākt saistībā ar to, ka nav izdarīts noziedzīgs nodarījums.

Pēc Agešina paziņojuma par vēršanos pie likumsargiem par Dzintara izteikumiem interneta vietnē "www.tautastribunals.eu" esot publicēti rusofobiski apzīmējumi, kā arī draudi deputātam. Agešins, piemēram, nodēvēts par "krievu nacistu", "okupantu švali", "nacistveidīgo slepkavu". "Tu un tavi tautas brāļi tuvākā laikā saņemsiet to, ko esat pelnījuši. Nav iznācis satikt nevienu tautu, kura par krieviem būtu izteikusies pozitīvi," rakstīts iepriekšminētajā interneta vietnē.

Draudētāji arī sola, ka atriebība būs prātam neaptverama, jo upuru skaits ir neaptverams.

Šo mājaslapu "www.tautastribunals.eu" izveidojis Vācijā dzīvojošais Latvijas cilvēktiesību aizstāvēšanas grupas "Helsinki - 86" izveidotājs Linards Grantiņš, kurš sevi pasludinājis par Latvijas Republikas tautas tribunāla (LRTT) priekšsēdētāju.

Ņemot vērā iepriekšminēto, Agešins lūdza Drošības policiju izvērtēt arī "www.tautastribunals.eu" rakstīto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!