Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecībā (NP) pēc aizsardzības ministra Einara Repšes ierosinājuma veiktajā dienesta izmeklēšanā par nesamērīgi dārgo cimdu iegādi atklāti vairāki pārkāpumi un dienesta izmeklēšanas laikā savāktie dokumenti tiks nosūtītu izvērtēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).
Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta Preses nodaļā informēja, ka ministrijas vadība jau ir nosūtījusi NBS komandierim dienesta izmeklēšanas rezultātus par NP veikto metāllūžņu un munīcijas čaulīšu nodošanu otrreizējai pārstrādei un ādas cimdu iegādi. NBS komandierim uzdots lemt par disciplinārsoda piemērošanu jūras kapteinim Aleksandram Vaļumam, kā arī pārējām atbildīgajām amatpersonām.

Tiesa, Vaļums jau ir atbrīvots no amata, pamatojoties uz pieejas liegšanu NATO/ES klasificētajiem dokumentiem. NBS Nodrošinājuma pavēlniecības komandiera pienākumus pilda majors Sandris Brālēns.

Izmeklēšanā par ādas cimdu iegādi tika konstatēts, ka iepirkums ir bijis nesamērīgi dārgs, jo mākslīgi bija palielināta iepirkuma summa un tādējādi nelietderīgi iztērēti valsts līdzekļi 3786 latu apmērā. Saskaņā ar ekspertīzes slēdzienu, gandrīz pusei no tai iesniegtajiem iepirkto cimdu pāriem atklāti tehniski defekti.

Lai noskaidrotu, vai iepirkuma veikšanā iesaistīto amatpersonu rīcībā nav saskatāmas noziedzīgas nolaidības pazīmes, dienesta izmeklēšanas materiālus iesniegs tiesībsargājošajās iestādēs izvērtēšanai un atzinuma sniegšanai.

Iepirkuma procedūrā par metāllūžņu un munīcijas čaulīšu nodošanu otrreizējai pārstrādei, amatpersonas pārkāpušas vairākas likumu normas, tajā skaitā principu par valsts mantas lietderīgu izmantošanu un tās mantas atsavināšanu par iespējami augstāku cenu. Ar šādu rīcību valstij nodarītais zaudējums 9760,23 latu apmērā.

Repše pārbaudi ierosinājis par Nodrošinājuma pavēlniecības rīcību, iepērkot cimdus, par katru pāri samaksājot 39 latus, un pārdodot metāllūžņus par neatbilstoši zemu cenu.

NBS Nodrošinājuma pavēlniecība ir noslēgusi līgumu par 300 pāru ādas cimdu iegādi Latvijas kontingenta starptautiskajā operācijā Irākā (OIF) vajadzībām. Viena cimdu pāra vērtība pēc līgumā minētajiem datiem ir nesamērīgi augsta – 39 latu, turklāt šie izstrādājumi tiek vērtēti kā kvalitātei neatbilstoši. Līdzīga modeļa cimdu pārus ar ievērojami augstāku kvalitāti varot iegādāties par salīdzinoši lētākām cenām, pat neņemot vērā piegādes, atmuitošanas vai kādas citas papildus izmaksas.

Otrā gadījumā uzmanība tika pievērsta salīdzinoši nelielai summai, kāda tika iegūta pamatojoties uz 2003.gada noslēgto līgumu, kur cenu aptaujas rezultātā iznīcināšanai tika nodoti krāsainie un melnie metāllūžņi (čaulītes, norakstītie transportlīdzekļi). Izvērtējot situāciju tirgū, tika secināts, ka iegūtā summa šajā gadījumā ir pārāk zema.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!