Aptuveni pussimts cilvēku, pārsvarā jaunieši, protestējot pret ASV plāniem uzsākt karadarbību Irākā, šodien ap plkst.12 no Bastejkalna garām ASV vēstniecībai devās nesankcionētā gājienā pa Rīgas ielām.
Jaunieši turēja plakātus ar saukļiem "Nē karam!", "Stop Bušs!" un tamlīdzīgus. Gājiena priekšgalā tiek nesti anarhistu sarkanmelnie karogi, kā arī Latvijas karogs.

Atsevišķiem jauniešiem līdzi bija somas, kurās atradās bungas un dažādi skārda priekšmeti, kurus viņi ik pa laikam sita, radot troksni. Gājienam pievienojās arvien jauni dalībnieki un kopumā gājienā soļoja aptuveni 80 cilvēki.

Vairums gājiena dalībnieku aģentūra LETA apgalvoja, ka ir atnākuši uz pasākumu pēc savas iniciatīvas un neviens nevarēja pateikt, kas šo gājienu rīko. Vakar par gaidāmo pasākumu tika izplatītas anonīmas e-pasta vēstules, viena tika nosūtīta arī aģentūrai LETA.

Gājiena dalībnieki garāmgājējiem dalīja lapiņas ar uzsaukumu "Nē karam!" un atgādinājumu par Persijas līča karu, civiliedzīvotāju upuriem bombardēšanu laikā, gaidāmā kara Irākā saistību ar naftas biznesu utt.

Gājiens pēc loka izmešanas pa Vecrīgu, virzījās atpakaļ uz ASV vēstniecību, no kurienes plkst.14 pretkara gājienu oficiāli pieteikusi sabiedriskā organizācija "Kustība par neitralitāti".

Pēc atkārtotas atgriešanās pie vēstniecības nesankcionētais gājiens turpināja virzīties pa Rīgas centra ielām - gar Rīgas domi, Kongresu namu, Krievijas vēstniecību, Pasaules tirdzniecības centru, Izraēlas vēstniecību, Nacionālo teātri, Raiņa pieminekli, Ministru kabinetu un Vērmaņa dārzu.

Pie ASV vēstniecības no gājiena atdalījās neliela jauniešu grupa, kas sarullēja plakātus un sāka dzert alu.

Gājienam virzoties no Nacionālā teātra uz Esplanādi un šķērsojot Kr.Valdemāra ielas un Kalpaka bulvāra krustojumu, netika ievēroti satiksmes noteikumi un gājiena dalībnieki ielu šķērsoja, luksoforā degot sarkanajai gaismai. Tādēļ uz mirkli tika apturēta satiksme šajā krustojumā.

Policija notiekošajam īpašu uzmanību nepievērsa.

Kā ziņots, līdz 10 miljoniem cilvēku Zemes piecos kontinentos, arī zinātnieki Antarktīdā, šodien gatavojas izteikt savu protestu pret iespējamo ASV vadīto karu Irākā. Mītiņi, protesta demonstrācijas un gājieni plānoti aptuveni 400 pilsētās 60 pasaules valstīs. Šie protesti varētu būt visplašākie pēc tiem, kuros tika nosodīts karš Vjetnamā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!