Daudzas no lauku tūrisma aktivitātēm nelabvēlīgi ietekmē dabīgās ainavas un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, liecina Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" aptauja.
"Lauku ceļotājs" ir aptaujājis 94 Latvijas lauku tūrisma uzņēmējus, lai izvērtētu vides situāciju lauku mājās, brīvdienu mājās, viesu mājās, kempingos, lai noskaidrotu uzņēmēju informētības līmeni par dabas aizsardzību un videi draudzīgu tūrismu.

Aptaujas rezultāti liecina, ka gandrīz visi lauku tūrisma uzņēmēji klientiem piedāvā dažādas aktīvās atpūtas iespējas dabā, no kurām daudzas, piemēram, alu apskate, minerālu un dzīvās dabas objektu kolekcionēšana, medības un citas, nelabvēlīgi ietekmē dabīgās ainavas un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu.

Liela daļa lauku tūrisma uzņēmēju neizprot, cik būtiska ir atkritumu šķirošana un notekūdeņu apsaimniekošanas. Tikai 20% uzņēmēju cenšas ieviest atkritumu šķirošanas praksi. Papīru atsevišķi uzglabā tikai 16%, stiklu un plastmasu - 19%, bīstamos atkritumus - 60%.

Gandrīz visi aptaujātie uzņēmēji uzskata, ka atkritumu apsaimniekošana nesagādā problēmas, jo atkritumi un gruži apkārtnē tiekot savākti. Tomēr būtiski ir, kas notiek ar šiem atkritumiem tālāk un kādas ir iespējas šo atkritumu daudzumu samazināt, norāda "Lauku ceļotājs". Tikai pusei uzņēmēju ir noslēgti līgumi par atkritumu apsaimniekošanu ar attiecīgajām firmām un atkritumu savākšanas centralizētajā sistēmā kopumā iesaistīti 62% aptaujāto. Atsevišķi uzņēmēji atkritumus sadedzina māju kurtuvēs, kas ir tam nepiemērotas un tādēļ rada apkārtējās vides piesārņojuma risku. Īpaši tas attiecas uz plastmasas atkritumiem, PET pudelēm un citu iepakojumu.

Nedaudz vairāk nekā puse - 55% - lauku tūrisma uzņēmēju saviem viesiem piedāvā arī ekskursijas gida pavadībā, un mazāk nekā puse - 39% - dabā izlikuši norādes, lai atvieglotu viesu orientēšanos apkārtnē.

Liela daļa aptaujāto - 69% - viesiem piedāvā savā saimniecībā audzētu pārtiku, tomēr tikai viena trešdaļa šo pārtiku audzē ar bioloģiskām metodēm. Populāra ir sadarbība ar kaimiņu saimniecībām pārtikas iegādē, un samērā neliels skaits uzņēmēju piedāvā importētu pārtiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!