Foto: LETA
Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB) nule izveidotā Covid-19 infekcijas profilakses darba grupa kategoriski norobežojas no LĀB prezidentes Ilzes Aizsilnieces izteikumiem, kuros viņa paudusi viedokli par Latvijas īstenotajiem pasākumiem Covid-19 pandēmijas ierobežošanā, portālu "Delfi" informēja LĀB viceprezidents Roberts Fūrmanis.

Aizsilniece atklātā vēstulē Valsts prezidentam Egilam Levitam, kas tika publicēta viņas "Facebook" profilā, paudusi bažas par mutes un deguna aizsegu lietošanas efektivitāti skolā, tostarp minējusi, ka maskas esot "noklātas ar pesticīdiem". Aizsilniece aicinājusi mainīt Covid-19 testēšanas algoritmus, ņemot piemērus no ziemeļvalstīm, kā arī atcelt masku valkāšanu skolās.

Mediķi gan nenorāda tiešus punktus Aizsilnieces vēstulē, no kuriem norobežojas, attiecīgi paužot neapmierinātību ar visu vēstuli kopumā.

Savukārt LĀB vēstulē, ko kopā ar Fūrmani parakstījuši LĀB valdes locekļi — Alvils Krams, Gustavs Latkovskis un Kārlis Rācenis, norādīts, ka šobrīd zinātnē balstītie dati atspoguļo, ka vakcinācija pret Covid-19 ir viens no būtiskākajiem un efektīvākajiem profilakses pasākumiem pandēmijas apkarošanai, kā arī Latvijā reģistrētās vakcīnas ir drošas un efektīvas.

Lai atbalstītu vakcinācijas aptveres palielināšanu un sniegtu nepārprotamu un skaidru, zinātnē bāzētu viedokli par profilaktiskiem pasākumiem Covid-19 ierobežošanai, LĀB šā gada 2. septembrī ir izveidojusi Covid-19 infekcijas profilakses darba grupu. Darba grupā ir ievēlēti šīs vēstules parakstītāji.

LĀB uzsver, ka turpmāk publiskajā telpā un plašsaziņas līdzekļos, kā arī komunikācijā ar valsts institūcijām un nevalstiskām organizācijām oficiālu LĀB viedokli par Covid-19 vakcinācijas un profilaktisko pasākumu jautājumiem paudīs darba grupas pārstāvji, izņemot gadījumos, kad darba grupa vai LĀB valde lemj citādi.

Jau vēstīts, ka sejas un deguna maskas jāvalkā visiem skolēniem, sākot ar 4. klasi, ja vien skolēnam nav Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Savukārt par to, kādas prasības mācību uzsākšanai klātienē nozares ministrija noteikusi dažādiem izglītības posmiem, var lasīt arī šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!