Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departaments, izskatot iekšlietu ministra Māra Gulbja lūgumu izvērtēt laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) jūlija sākumā publicēto informāciju saistībā ar Liepājas policijas ēkas celtniecību, nav saskatījis likumpārkāpumus un līdz ar to nav bijis pamata prokurora reaģēšanas līdzekļu piemērošanai.
NRA rakstīja, ka Liepājas pilsētas un rajona policijas pārvaldes administratīvā kompleksa ēku būvniecībā Iekšlietu ministrija pieļāvusi afēru, kas valstij izmaksās 1,55 miljonus latu, jo par šādu summu sadārdzinātas būvfirmas AS "U.Pīlēna birojs" veiktās kompleksa būvniecības izmaksas.

Gulbja preses sekretāre Maija Celmiņa iepriekš sacīja, ka publikācijā minētais ziņojums nav konstatēts ne ministrijas, ne Ministru kabineta lietvedībā. Tāpēc iekšlietu ministrs lūdza ģenerālprokuroru Jāni Maizīti izvērtēt vairākās publikācijās minētos faktus.

Kā informēja būvfirmā AS "U.Pīlēna birojs", prokurors savā atzinumā norāda, ka nav iemesla secināt, ka pēc iepirkuma konkursa un būvfirmas garantijas vēstules, kur minēta summa Ls 4 976 715,30, nākamajā dienā noslēgts līgums par NRA publikācijās norādīto summu Ls 6 530 000. Līgumā, kura apliecināta kopija saņemta Ģenerālprokuratūrā, tāpat kā konkursa dokumentos un garantijas vēstulē norādīta summa Ls 4 976 715,30.

Iekšlietu ministrija (IeM) aicināja arī NRA galveno redaktoru un publikāciju autoru Aldi Bērziņu sniegt prokuratūrai viņam zināmo informāciju patiesības noskaidrošanai.

Prokurors atzinumā uzsver, ka NRA Ģenerālprokuratūrā nav sniegusi informāciju, kas liecinātu par publikācijās minēto dokumentu neatbilstību un iespējamiem IeM amatpersonu pārkāpumiem, līdz ar to jāsecina, ka nav dokumentālu pierādījumu to esamībai.

Bērziņš iepriekš sacīja, ka viņam ir divi ziņojumi, kā arī publikācijā minētā Pīlēna garantijas vēstule un visi publikācijās minētie fakti atrodami šajos dokumentos. NRA galvenais redaktors uzskata, ka pret vainīgajām amatpersonām būtu jāierosina krimināllieta. Bērziņš bija gatavs sniegt prokuratūrai pilnu informāciju par faktiem, kas ir redakcijas rīcībā.

Ministrijas parlamentārā sekretāre Linda Mūrniece iepriekš informēja, ka tiekot gatavots kārtējais ziņojums par Liepājas policijas ēkas izmaksu pamatotību, ko IeM iesniegs valdībā pēc Valsts kontroles atzinuma saņemšanas. Iepriekš IeM vērsās Valsts kontrolē ar lūgumu izvērtēt Liepājas policijas ēkas būvniecības izmaksu pamatotību. Epizodes, kas saistītas ar Liepājas policijas ēkas projekta administrēšanas nodošanu Austrumu robežas projekta vadības grupai, patlaban izvērtē Valsts policijas Izziņas pārvalde krimināllietas ietvaros, kas ierosināta šā gada sākumā.

Krimināllietas izmeklēšanā tiek nopratinātas tās personas, kuras bija atbildīgas par līgumu reģistrāciju, kontroli un finansējuma izlietošanu atbilstoši valsts interesēm.

Tā kā šis bija viens no līgumiem, kas netika reģistrēts Valsts kasē, un līdzekļi līguma saistību izpildei nebija paredzēti IeM 2003.gada budžetā, IeM par situāciju gada sākumā informēja "U.Pīlēna biroju", lūdzot pārtraukt darbus objektā. IeM šogad nav pārskaitījusi naudu par paveiktajiem darbiem objektā, jo izvērtē šo izmaksu pamatotību. Uz šā gada 1.aprīli ministrija "U.Pīlēna birojam" ir parādā aptuveni 300 000 latus par paveiktajiem darbiem.

"U.Pīlēna biroja" prezidents Uldis Pīlēns iepriekš kategoriski noliedza NRA publikācijā minētos faktus, tos raksturojot kā "sabiedrības dezinformēšanu".

Ministrija arī nolēmusi lūgt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju izvērtēt visu ar austrumu robežas izbūvi saistīto amatpersonu ienākumu deklarācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!