Foto: LETA
Lai gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvjiem vēl ir jautājumi par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas Gaismas pils ugunsdrošību, simbolisko grāmatu pārvietošanu uz jauno ēku pagaidām atcelt netiek plānots. Nākamnedēļ gan varētu notikt sanāksme, kurā spriest, kā rīkoties šajā situācijā.

Grāmatu simboliskā pārvietošana norisināsies kā plānots 18.janvārī, aģentūrai LETA sacīja nodibinājuma "Rīga 2014" Sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris. Viņš norādīja, ka ar juridiskiem jautājumiem par bibliotēku ir jāvēršas pie Kultūras ministrijas (KM) pārstāvjiem.

Latvijas Televīzija vēstīja, ka grāmatu pārcelšana uz Gaismas pili, kurai jāsākas nākamnedēļ, ir apdraudēta, jo vēl nav izvērtēts, vai grandiozais būvobjekts atbilst ugunsdrošības prasībām, un bez šī izvērtējuma ēku nevar ekspluatēt. LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka būvnieki un KM esot brīdināti, ka atklāti nopietni trūkumi ugunsdrošībā.

VUGD ugunsdrošības uzraudzības organizēšanas nodaļas priekšnieks Laimonis Drozdovs pastāstījis, ka nākamnedēļ ir plānota kompleksā ugunsdrošības pārbaude, kuras rezultātā tiks pārbaudīta būvobjekta atbilstība normatīvo aktu prasībām, un tikai pēc tās izsniegs pozitīvu vai negatīvu dienesta atzinumu. Glābējiem vēl jāpārbauda, kā bibliotēkā ierīkoti evakuācijas ceļi, kā darbojas ugunsdrošības sistēmas un ugunsdzēsības ūdens apgāde, piemēram, atklājies, ka hidrantu vietas ir pārprojektētas, bet atbilstošu dokumentu nav.

Šobrīd ir šaubas, vai līdz 18.janvārim tiks izsniegts pozitīvs atzinums, jo atlicis maz laika, vēstīja LTV. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, pēc iesnieguma saņemšanas dienestam 10 darba dienu laikā jāiesniedz atzinums. Pēdējo reizi dokumenti no būvniecības pārstāvjiem saņemti 6.janvārī. Kompleksā pārbaude var ilgt vairākas dienas, un tā var notikt tikai pēc tam, kad būs izvērtēti visi dokumenti. Savukārt, ja atzinums būs negatīvs, pārkāpumu vērtēšanai arī vajadzēs laiku.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Komunikācijas un mārketinga nodaļas vadītāja Signe Valtiņa aģentūrai LETA teica, ka jautājums par grāmatu simboliskās pārvietošanas atcelšanu nav apspriests, tāpēc pašlaik viņa komentārus nevar sniegt. Par šo situāciju varētu tikt spriests nākamās nedēļas sākumā.

Kā ziņots, 18.janvārī notiks viens no centrālajiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas notikumiem, akcija "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde", kad no rokas rokā tiks nodotas grāmatas no Latvijas Nacionālās bibliotēkas vecās ēkas uz jauno mūsdienīgo celtni Daugavas otrā krastā - Gaismas pili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!