Lai arī valdība nākamgad nolēmusi "iesaldēt" arī tiesnešu algas, Tieslietu ministrijas nākamā gada budžeta projektā atalgojumam tiesu sistēmā strādājošajiem tomēr paredzēts pieaugums, liecina budžeta projektā sniegtā informācija.
Portāls "Delfi" salīdzināja šā gada budžetu (pēc grozījumiem) ar valdības pieņemto nākamā gada plānu, analizējot katras ministrijas finansējuma sadali. Iespējams, pēc šā gada valsts budžeta grozījumiem ir pieņemtas kādas izmaiņas atsevišķu sadaļu finansējumā, tāpēc šie skaitļi var mainīties, tomēr kopumā atspoguļo situāciju nozarē.

Kā liecina nākamā gada valsts budžeta projekts, vislielākais pieaugums tajā patlaban ir tiesām, kuru kopējie budžeta izdevumi palielināti par 2,96 miljoniem latu, tostarp 1,8 miljoni latu ir uz atlīdzību rēķina.

Tiesām kopumā nākamā gada budžetā atvēlēti 34, 8 miljoni latu, kas ir 2, 96 miljoniem latu vairāk, nekā šogad, kad šim mērķim bija atvēlēts 31, 8 miljoni latu. Tajā skaitā tiesu sistēmā atlīdzībai šogad bija atvēlēti 23, 2 miljoni latu, savukārt nākamgad tiesu sistēmā strādājošajiem atlīdzībās plāno izmaksāt 25, 1 miljonu latu, kas ir par 1 877 544 latu vairāk.

Spriežot pēc TM budžeta apraksta, vislielākais palielinājums finansējumā - 3,1 miljonu latu apmērā bijis Apgabaltiesām un rajonu tiesām. Papildu finansējums plānots gan saistībā ar minimālās mēneša darba algas pieaugumu, gan papildu tiesnešu un darbinieku štata vietu izveidei Administratīvajā rajona tiesā. Tāpat papildu finansējumu plānots piešķirt tiesu infrastruktūras un materiālās bāzes uzlabošanai.

TM budžeta projekta aprakstā arī minēts, ka apgabaltiesās un rajonu tiesās par 884 tūkstošiem latu palielināts finansējums šo iestāžu "administratīvās kapacitātes stiprināšanai", tajā skaitā (atlīdzībai 781,0 tūkstoši latu, tai skaitā 293,1 tūkstoši latu veselības apdrošināšanas polišu iegādei tiesu darbiniekiem un atvaļinājuma pabalsta izmaksai tiesu darbiniekiem 393,2 tūkstošu latu, kā arī darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 94,7 tūkstoši latu, precēm un pakalpojumiem 83 tūkstoši latu, kapitālajiem izdevumiem- fiziski nove­cojušu mēbeļu nomaiņai, paredzot atjaunot aptuveni 40 darba vietas). Finansējuma avots - ieņēmumu palielinājums no nodevas par darbību veikšanu tiesu iestādēs.


TM centrālajam aparātam nākamgad paredzēti 5,5 miljoni latu liels finansējums, kas ir mazliet mazāk, nekā šogad, kad šim mērķim bija paredzēti 5,6 miljoni latu. Lai arī samazinājies finansējums centrālajam aparātam par 56 538 latiem, atalgojumam paredzēto līdzekļu apjoms nav samazinājies - tas palicis nemainīgs 3,7 miljonu latu apmērā.


TM nākamā gada budžetā paredzēts, ka nedaudz samazinās arī finansējums Uzņēmumu reģistram. Tam šogad bija piešķirti 2,2 miljoni lati, bet nākamgad plānots 2,1 miljons latu.

Naturalizācijai šogad bija paredzēti 1 251 099 lati, bet nākamgad 1 261 526, kas ir par 10 427 latiem vairāk.

Arī valsts valodas funkciju atjaunošanai un nostiprināšanai nākamgad paredzēts simbolisks pieaugums. Šogad šim mērķim bija paredzēti 290 862 lati, savukārt nākamā gada budžetā šim mērķim atvēlēti 291 162 lati jeb par 300 latiem vairāk.

Ieslodzījumu vietām nākamā gada budžeta projektā paredzēti 37, 1 miljoni latu, kas ir par 414 181 latu vairāk nekā šogad, kad šim mērķim bija atvēlēti 36, 7 miljoni latu.

Reliģisko lietu jautājumu risināšanai TM nākamā gada budžetā paredzēti 71 429 lati, kas ir tikpat, cik šogad. Savukārt Probācijas dienestam nākamā gada budžetā paredzēti 6,01 miljons latu liels budžets, kas ir aptuveni par 187 981 latu vairāk nekā šogad, kad šim mērķim bija atvēlēti aptuveni 5,8 miljoni latu.

Kopumā TM kopējie resursi izdevumiem šogad bijuši 114, 7 miljonu latu apmērā, savukārt nākamgad plānoti 117, 6 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!