Foto: F64

Cietumu durvis pandēmijas laikā ir slēgtas ieslodzīto tuviniekiem, taču, pildot darba pienākumus, tās jāver vaļā procesu dalībniekiem, arī Valsts probācijas dienesta darbiniekiem. Ar ieslodzītajiem viņi tiekas, piemēram, lai tiesas uzdevumā gatavotu par viņiem izvērtēšanas ziņojumu. Kā to izdarīt droši, lai nejauši cietumos neienestu Covid-19, tas bija viens no Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) izaicinājumiem. IeVP kādu risinājumu atrada noliktavās, atgriežot dzīvību piemirstām, filmās redzētām ierīcēm. Arī probācijas dienets saskārās ar vairākiem izaicinājumiem darbā ar notiesātajiem ārpus cietuma.

Par tiem un arī atrastajiem risinājumiem portālam "Delfi" pastāstīja dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs.

Taču, ko tad īsti izdomāja cietumos? "Viens no risinājumiem bija tādas pārrunu kabīnes ar telefona klausulēm, kādas mums jau kādreiz bija. Latvijā ar tiesas spriedumu noteica tās likvidēt. Cietumos, kur bija iespējams tās atjaunot, noliktavās sameklēja stiklus un klausules, un atsevišķās vietās, kur tas bija iespējams, tās tika atjaunotas," saka Papsujevičs.

Valsts probācijas dienestam (VPD) ir virkne funkciju. Piemēram, pandēmijas laikā izaicinājumus sagādāja piespiedu darba soda izpildes organizēšana, ko VPD pirms 14 gadiem pārņēma no pašvaldībām. Tāpat arī korekcijas piedzīvoja tikšanās ar klientiem, kuriem noteikta probācijas uzraudzība (no cietumiem atbrīvotiem notiesātajiem un tiem, kuriem piemērota nosacīta brīvības atņemšana).

'Mēs būsim mazliet atmesti atpakaļ'

Lielāko daļu savu funkciju VPD turpina īstenot, taču atsevišķas aktivitātes nācās apturēt. "Piemēram, probācijas programmas, kur mēs klientus sapulcējam un kur notiek uzvedības korekcijas pasākumi. Piemēram – vielu lietošanas menedžments, programma, kas paredzēta darbam ar jauniešiem, programma dzimumnoziedzniekiem, emociju menedžments, motivācija izmaiņām, u.c. Skaidrs, ka šobrīd tas nav iespējams, jo kolektīvā pulcēšanās šobrīd ir pārtraukta arī notiesātajiem. Tas ir vienīgais, kas ir apturēts," portālam "Delfi" saka VPD vadītājs Papsujevičs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!