Foto: F64

Komentējot Vakcinācijas projekta biroja līdzšinējo darbu, veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) aicināja neuzlikt birojam "nereālas gaidas". Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka "sākums nav bijis labs".

Preses konferencē pēc ceturtdienas, 18. februāra, Ministru kabineta sēdes Kariņš un Pavļuts tika aicināti komentēt, kā vērtē līdzšinējo sabiedrībā neviennozīmīgi vērtēto Vakcinācijas projekta biroja darbu.

Pavļuts uzsvēra, ka pandēmija parāda daudzas vājās vietas veselības aprūpes sistēmā un visā valsts pārvaldē kopumā.

"Ja runājam par sociālās aprūpes centru vakcināciju, tad saprotam, ka sociālās aprūpes centros visu laiku ir bijusi sarežģījumi – augsta saslimstība, daudz dažādu problēmu, kas nav bijušas vienkārši atrisināmas. Līdz ar ko Vakcinācijas birojs, kas ir koordinācijas vienība, kas ir pieņemta darbā pirms nepilna mēneša, kurā strādā uz šo brīdi septiņi cilvēki, nevar atrisināt dažās nedēļās jautājumus, kas ir sakrājušies ilgā laika posmā ne tikai pašā veselības aprūpes jomā, bet daudz, daudz plašākā situācijā," komentēja Pavļuts.

Tāpat viņš pauda izpratni, ka uz Veselības ministriju (VM) un Vakcinācijas projekta biroju, kas ir VM struktūrvienība, ir liktas milzīgas cerības. "Visas tautas un nācijas acis skatās uz mums ar cerību, ka viss nokārtosies, bet es lūdzu nelikt birojam virsū nereālas gaidas. Nav iespējams septiņiem cilvēkiem dažās nedēļās fundamentāli izmainīt situāciju, kura ir uzkrājusies ilgā laika periodā," piebilda Pavļuts.

Savukārt Kariņš uzsvēra, ka biroja darbības mērķis ir nodrošināt raitu, ātru un saprotamu vakcināciju.

"Sākums nav bijis labs. Sākotnējie tempi ir nepieņemami zemi," atzina premjers. Viņš gan piebilda, ka temps sācis uzlaboties. "Mums ir svarīgi panākt to, ka temps ne tikai sāk uzlaboties, bet, ka tas kļūst arī raits un efektīvs. Un tas ir šo cilvēku [Vakcinācijas biroja] un Veselības ministrijas kopējais uzdevums.

"Viņš vērsa uzmanību, ka tuvākajos mēnešos Latvija saņems arvien vairāk vakcīnu pret Covid-19 devu. Tāpēc galvenais, ka vakcinācija notiek "pēc iespējas raitāk, tempā, caurspīdīgā veidā".

Arī Pavļuts norādīja, ka Vakcinācijas projekta birojs noteikti var strādāt labāk, bet viņš nevēlētos "uzkraut birojam neiespējamu uzdevumu". Viņš uzsvēra, ka uzdevums ir uzdot skaidras norādes un uzdevumus birojam – šobrīd uzdevums panākt 1000 vakcinācijas dienā ir sasniegts, kā arī no nākamās nedēļas vakcinētāju pulkam pievienosies ģimenes ārstu prakses.

"Vakcinācija uzņem apgriezienus, tas ir pakāpenisks process, mēs ieskrienamies līdz šīs vakcinācijas masveida fāzei, kuru mēs, atkarībā no vakcīnu pieejamības, visticamāk varēsim uzsākt šī gada aprīlī," uzsvēra Pavļuts.

Tikmēr vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņeviča LTV raidījumā "Šodienas jautājums" ceturtdienas vakarā norādīja, ka šo pirmo četru nedēļu laikā ir dažas lietas, ko vajadzēja darīt citādāk. Viņa pieļāva, ka iepriekš biroja darbinieki bija raduši noslīpēt projektu, bet vakcinācijas process nevarēja gaidīt, un pārāk strauji birojs uzsāka visu procesu bez plānošanas.

Ziņots, ka Vakcinācijas biroju vada Eva Juhņēviča, vakcinācijas procesa koordinators ir Pēteris Rimšs, informāciju tehnoloģiju koordinators – Māris Dreimanis, projekta loģistikas koordinators – Armīns Kalniņš un komunikācijas koordinatore ir Ieva Stūre.

Vēl brīvprātīgi un bez atlīdzības vakcinācijas IT koordinēšanu atbalsta SIA "Tet" digitālās transformācijas direktors Krists Avots, kā arī, atklājot biroja darbu, tika vēstīts par plānu izveidot vēl piecu cilvēku atbalsta personālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!