Foto: LETA
Satiksmes ministrija (SM) vērsusies prokuratūrā, lūdzot izvērtēt pasažieru pārvadātāja pa dzelzceļu "Pasažieru vilciens" (PV) bijušās valdes darbību saistībā ar vērienīgo jaunu vilcienu iepirkumu, apliecināja ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Ļaha.

Plašāku informāciju par iesnieguma saturu viņa nesniedza, paskaidrojot, ka tas ir ierobežotas pieejamības dokuments.

PV akcionāru sapulce 2012.gada 15.oktobrī pieņēma lēmumu vērsties tiesībsargājošajās iestādēs. Sapulcē pašreizējā PV valde norādīja uz iepriekšējās valdes atbildību, 2.aprīlī parakstot līgumu par vilcienu piegādi ar Spānijas kompāniju "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF), lai gan tas neatbilda konkursa nolikuma prasībām, tādējādi apdraudot 100 miljonu latu Kohēzijas fonda finansējuma saņemšanu vilcienu iegādei.

"Akcionārs piekrita PV esošās valdes viedoklim, ka uzņēmuma iepriekšējā vadība vilcienu iepirkuma procesā ir pārkāpusi savas pilnvaras," iepriekš informēja PV sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Priedniece.

Ziņots arī, ka PV plānoja iegādāties 34 elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus. Iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljoni latu, no kuriem Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda finansējums būtu 100 miljoni latu, savukārt PV līdzfinansējums šā projekta realizācijai ‒ 44 miljoni latu. Konkursā par vilcienu piegādi uzvarēja CAF, taču ar to noslēgtajā līgumā bija jāveic grozījumi, lai nezaudētu ES līdzfinansējumu 100 miljonu latu apmērā jauno vilcienu iepirkumā. Vienošanās ar CAF par līguma izmaiņām netika panākta.

Valdība jau vienojusies vilcienu iegādei līdz šim paredzētos līdzekļus novirzīt citiem projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!