Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (JL) atzina par neveiksmīgu pērn ieviesto studentu stipendiju kārtību — 70 lati, bet tikai katram sestajam studentam, taču izmaiņas šajā sistēmā tuvākajā laikā nenotiks, ziņo laikraksts “Diena”
Ne šāgada budžeta grozījumos, ne nākamgad jūtams stipendiju fonda palielinājums nav plānots. Latvijas Studentu apvienība (LSA) aprēķinājusi, ka stipendijas saņemtu puse studējošo, ja fondu palielinātu par nepilniem septiņiem miljoniem, ziņo laikraksts.

Pašreiz stipendiju fonds ir ap trīs miljoni latu, kas ir nemainīga summa jau no 90.gadiem. Stipendija katram sestajam rada neveselīgu cīņu par atzīmēm, ko pastiprina pasniedzēju nevienādā izpratne par atzīmju sistēmu.

“Augstākā izglītība joprojām ir viena no ministres prioritātēm,” laikrakstam norādīja Druvietes preses sekretāre Sanda Purviņa. Tomēr 2006.gadā šim izglītības līmenim kopumā plānotais palielinājums nebūs lielāks par 7,5 miljoniem latu. Stipendijas varētu būt tikai kāda daļa no tā. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pirmā prioritāte ir pedagogu algu palielinājums. Līdzīgi citiem nolūkiem būs domāta arī šāgada budžeta grozījumos papildus gūtā nauda, informēja IZM Politikas koordinācijas departamenta direktors Mareks Gruškevics.

Kā risinājumu studentu sociālā stāvokļa uzlabošanai LSA piedāvā paaugstināt sociālā kredīta “griestus” — pašreizējo 35 latu vietā 120 latus bakalauriem, 180 latus maģistrantiem, 360 latus doktorantiem. Tomēr IZM šādas izmaiņas neplāno.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!