Foto: Reuters/Scanpix
Sarunu festivāla "Lampa" pasākumā "Dzīvā bibliotēka" var uzklausīt cilvēkus, kuri saņēmuši bēgļa vai alternatīvo statusu Latvijā un uzsāk neatkarīgu dzīvi, kā arī kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" aktīvistus. Diskusija noritēja gan latviešu, gan angļu valodās.

Pasākumu rīko biedrība "Gribu palīdzēt bēgļiem". To vadīja dialoga platformas vadītāja, biedrības "Patvērums "Drošā māja"" pārstāve Sigita Zankovska-Odiņa; diskusijā piedalījās cilvēks, kurš smagi strādā, lai padarītu savu bērnu nākotni labāku Fahads; bēglis no Baltkrievijas Radions; cilvēks, kurš regulāri sev nosprauž mērķus un cenšas sevi izaicināt Milads; kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" izveidotājs Egils Grasmanis, kā arī "Gribu palīdzēt bēgļiem" mentors un brīvprātīgais Dainis Deigelis.

Grasmanis, pamatojot savu iesaisti palīdzībā bēgļiem minēja argumentu, ka vēlas, lai viņa bērni uzaugtu atvērtā sabiedrībā, kas nediskriminētu cilvēkus pēc to izcelsmes.

Viņš sacīja, ka Latvijā daudzi cilvēki ir "nabadziņu" lomā, kas vēlas vien lūgt palīdzību, nevis sniegt, tomēr mēs dzīvojam salīdzinoši labi, lai palīdzētu citiem, kam iet sliktāk, atzina kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" izveidotājs.

"Neviena persona nav nelegāla. Ja šādus vārdus lieto politiķi, tas sabiedrībā raisa vēl lielākus stereotipus un izraisa bailes, neizpratni," atzina Grasmanis.

Sarunā piedalījās Farhads, kurš Latvijā dzīvo vien divus gadus, taču diskutēja latviešu valodā. "Kolēģi runā ar mani, un tā es mācos. Strādāju "Swedbank". Katru dienu mācos, cenšos runāt labāk," saka Farhads.

Šajā pasākumā bija iespēja uzklausīt cilvēkus, kas devušies bēgļu gaitās, iepazīt viņu kultūru un paradumus, savukārt, starptautiskās aizsardzības saņēmējiem – iespēja dalīties ar savu pieredzi, izstāstīt savu stāstu un veicināt integrācijas procesu norisi Latvijā.

Jau vēstīts, ka šogad sarunu festivāls notika 20. un 21. augustā. Festivālā aizvadīti vairāk nekā 200 pasākumi. Tie notika gan Cēsu pilsētvidē, gan kopā skatīšanās vietās visā Latvijā, gan arī tiešraidēs festivāla mājaslapā. Vairāk nekā 20 pasākumiem tiešraidē varēja sekot līdzi arī portālā "Delfi".

Festivālā piedalījās arī portāls "Delfi" ar divām pašu rīkotāj diskusijām. Par aizvadīto sarunu "Vai 'sargsuns' Latvijā ir cienīts un paēdis?" sīkāk var lasīt šeit, savukārt par diskusiju "Cieņpilna dzīve ģimenei, kurā ir pastāvīgi aprūpējams tuvinieks"– šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!