Foto: LETA
Lai gan valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) regulāri dažādos medijos sludina iespējas nomāt bijušo Valsts policijas ēku jeb tā dēvēto "Stūra māju" Brīvības un Stabu ielas stūrī, taču vairāku gadu laikā neviens nopietns pieteikums tās īrei tā arī nav saņemts, trešdien ziņo laikraksts "Latvijas Avīze".

VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina laikrakstam apliecināja, ka ēka Rīgā, Brīvības ielā 61, tiešām jau ilgāku laiku stāv tukša, un pat elektrība tajā pieslēgta vien atsevišķām telpām. Lai izvairītos no iespējamiem vandalisma gadījumiem, namam pastāvīgi tiek nodrošināta apsardze.

Investoru intereses trūkumu Laukšteina skaidro skaidro ar nama sarežģīto vēsturi. Viņa stāsta, ka regulāri tiek izskatītas arī citas iespējas atgriezt dzīvību ēkā, taču tas neesot vienkārši. Pārdot to pašlaik nebūtu īstais laiks, ņemot vērā šābrīža situāciju nekustamo īpašumu tirgū. Arī doma, ka to varētu pārņemt Okupācijas muzejs, jau pilnībā noraidīta. Māja ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī, un tai noteikti nepieciešama nopietna renovācija.

Par celtnes nojaukšanu gan nevar būt ne runas. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris skaidro, ka tā dēvētās stūra mājas fasāde, kāpņutelpas un lifti ir uzskatāmi par vietējas nozīmes arhitektūras pieminekli, bet daļa no tās pirmā stāva un pagrabstāva, kā arī tai piegulošajā teritorijā esošie divi iekšpagalmi un caurbrauktuve iekļauti valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Turklāt arī nākotnē neskarts saglabājams gan to interjers, gan ieslodzījuma vietu speciālais aprīkojums, kas vēl liecina par Latvijas PSR Valsts drošības komitejas darbību.

Pagaidām gan ēka kalpo galvenokārt kā filmēšanas laukums. Piemēram, šomēnes tajā norisinājās Lielbritānijas detektīvseriāla "Valanders: Rīgas suņi" ("Wallander: The Dogs of Riga") uzņemšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!