Foto: Juris Ross
Vai pieredzam zinātnes nāvi un, ja tā, vai sagaidāma arī augšāmcelšanās? Kā lai cieņpilni diskutē krasi viedokļu pretinieki, kad tīmeklis agresīvi virmo un indivīds labprāt ļaujas cancel kultūrai, nesaredzot robežas savām tiesībām uz brīvību – par to runā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rīkotajā diskusijā.

Sarunu vadīja RSU lektore, studiju programmas "Starptautiskās attiecības – Eiropas studijas" vadītāja Elīna Vrobļevska. Diskusijā piedalījās zvērināta advokāte, RSU docente, vadošā pētniece Karina Palkova; sociālantropologs, RSU asociētais profesors Dr. Klāvs Sedlenieks, kā arī RSU studiju programmu "Multimediju komunikācija" un "Fotogrāfija" vadītājs, docents Alnis Stakle.

Diskusijas dalībnieki sprieda par dezinformāciju. Zvērināta advokāte Karina Palkova sacīja, ka Latvijā Krimināllikumā vai Administratīvo sodu likumā nav konkrēta panta, kas paredz sodu par viltus ziņu publicēšanu, tomēr sodu un atbildību var piemērot.

Viņa arī minēja par "dezinformācijas biznesmeņiem", kas diskreditē zinātni, publicējot brīvpieejā viltus ziņu medijos publikācijas.

Alnis Stakle pauda izbrīnu par to, cik dezinformatoru saturs ir līdzīgs mediju publicētajam, taču to šķir būtiskas faktoloģiskas nianses, kurām tāpat daļa cilvēku notic.

Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks pauda, ka dezinformācijai bieži notic, jo tā ir aizraujoša, interesanta, un "cik labi būtu, ja tā būtu patiesība". Tāpat daļa cilvēku netic nedz ārstiem, nedz zinātnei un varai, taču tic tam, kas ir rakstīts "Facebook", sacīja sociālantropologs.

"Ja kaut kas saturā raisa ļoti izteiktas emocijas, tā ir pirmā pazīme, ka uz to jāskatās rezervēti un jāizvērtē satura avots," turpināja Stakle.

Jau vēstīts, ka šogad sarunu festivāls notika 20. un 21. augustā. Festivālā aizvadīti vairāk nekā 200 pasākumi. Tie notika gan Cēsu pilsētvidē, gan kopā skatīšanās vietās visā Latvijā, gan arī tiešraidēs festivāla mājaslapā. Vairāk nekā 20 pasākumiem tiešraidē varēja sekot līdzi arī portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!