Svētdien no rīta pēc plkst.6 pagaidām nezināms ļaundaris Rīgā, Vangažu ielā iedarbināja uz 12 stāvu ēkas jumta izvietoto trauksmes sirēnu, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka palīdze Inga Vetere.
Trauksmes sirēna iedarbināta plkst.6.14, un tā darbojusies gandrīz 20 minūtes.

Sirēnas darbības laikā daudzi Juglas iedzīvotāji zvanījuši VUGD dispečeriem, lai noskaidrotu, kas ir noticis.

Kā stāstīja Vetere, ļaundaris uzlauzis durvis ēkas kāpņu telpā, izlauzis izeju uz ēkas jumta, kā arī salauzis atslēgu, kas sargā trauksmes pogu. VUGD darbiniekiem bija nepieciešamas apmēram 20 minūtes, lai saprastu, kāpēc trauksmes signāls iedarbojies, un lai to izslēgtu. Uz notikuma vietu tika izsaukta policija.

Iepriekš šāds gadījums, kad kāds apzināti un bez iemesla iedarbina trauksmes sirēnu, nav bijis, stāstīja Vetere.

Trauksmes sirēnu gatavību VUGD pārbauda ne retāk kā divas reizes gadā.

Trauksmes sirēnas paredzētas iedzīvotāju brīdināšanai par dabas vai tehnogēnām katastrofām vai to draudiem. Nelaimes gadījumā ar sirēnu palīdzību iespējams ātri brīdināt iedzīvotājus par iespējamām briesmām.

Iedzīvotājiem, izdzirdot sirēnas signālu, jāklausās radio vai jāieslēdz televizori, kur tiek pārraidīta informācija par iespējamo apdraudējumu un rekomendācijas par vēlamajiem aizsardzības pasākumiem un drošu uzvedību ekstremālos apstākļos.

Latvijā uzstādītas 59 rotējošās elektromehāniskās sirēnas, no kurām 23 atrodas Rīgā, 16 - lielākajās pilsētās, bet 20 - rajonu centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!