Foto: LETA

Mežizstrādes darbi Avotiņu pilskalnā un senkapos Madonas novadā nav saskaņoti ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi (NKMP), tāpēc pārvalde ierosinās administratīvos procesus, lai varētu gūt skaidrojumu no "Latvijas Valsts mežiem" par tur veiktajiem darbiem un spriest par tālākām darbībām, sociālajā tīklā "Facebook" norāda NKMP.

Pagājušās nedēļas nogalē sociālos tīklus pāršalca ziņa par postījumiem divos kultūrvēsturiskos pieminekļos Madonas novadā – Avotiņu pilskalnā un senkapos, kur mežizstrādes darbu laikā praktiski iznīcinātas kapu kopiņas, savukārt pilskalna zemsedzē iebrauktas dziļas risas, to sabojājot.

Kā norāda NKMP, pirmdien veikta objekta apsekošana, kur secināts, ka SIA "Latvijas Valsts meži" īpašumā esošajā mežā nodarīti bojājumi abiem arheoloģiskajiem pieminekļiem, līdz ar to nav ievērota normatīvajos aktos paredzētā kārtība par mežizstrādes veikšanu kultūras pieminekļu teritorijā.

Pilskalnā atstātās risas netiek vērtētas kā lieli postījumi, savukārt senkapiem, iespējams, nodarīti ievērojami postījumi. Kā norāda NKMP, senkapi veidoti uz apbedījumiem uzberot līdz vienu metru augstu un 5-10 m diametrā lielu uzkalniņu. Mežizstrādes laikā braucot pāri vismaz desmit uzkalniņiem ar smago tehniku, sapostīti to sāni un iebrauktas dziļas risas, kas varētu būt skārušas arī senos apbedījumus, norāda pārvalde.

Pārbaudot NKMP rīcībā esošo dokumentāciju, konstatēts, ka šie postošie mežizstrādes darbi ar Pārvaldi nav saskaņoti. 2018. gadā pārvalde deva atļauju LVM Avotiņu senkapu apkārtnē turpmāk bez atsevišķas saskaņošanas veikt virkni ar teritorijas kopšanu un meža biotopu uzturēšanu saistītus darbus – esošo stigu un ceļu uzturēšanu, latvāņu pļaušanu, jaunaudžu kopšanu, krūmu pļaušanu, putnu būrīšu izvietošanu un citus līdzīgus darbus, kas neietver mežizstrādi vai meža augsnes sagatavošanu (aršanu) mežaudžu atjaunošanai.

Ņemot vērā postījumu apmēru, NKMP ierosinās administratīvos procesus, lai saņemtu oficiālu LVM skaidrojumu par situāciju un pieņemtu lēmumu par tālākajām darbībām. Pārvaldes mērķis būs panākt pilnīgu postījumu sakopšanu abos arheoloģiskajos pieminekļos, darbu laikā nodrošinot arī nepieciešamo arheoloģisko izpēti un uzraudzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!