Foto: LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā pašlaik ar Covid-19 ir saslimuši deviņi mediķi, karantīnā atrodas aptuveni 20 cilvēkiem, bet situācija kopumā tiek kontrolēta, trešdien raidījumā "Rīta panorāma" informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule.

Karantīnā esošo NMPD darbinieku skaits ir mainīgs, bet kopumā "uzskatām, ka labi kontrolējam situāciju, mediķi lielākoties saslimst ārpus darba laika vai citos darbos", norādīja Cipule.

Līdz šim nebija gadījumu, kad mediķi inficētos no pacientiem, jo tiek ievēroti stingri piesardzības pasākumi.

Cipule arī skaidroja, ka šobrīd augošs saslimušo skaits un stacionāros esošo Covid-19 skaits rada bažas par veselības aprūpes sistēmas kapacitāti, ja būs nepieciešams pārstrukturēt darbību, paplašinot slimnīcās iespēju uzņemt Covid-19 slimniekus, tas būs izaicinājums, jo tas notiks uz kādu citu plānveida pakalpojumu rēķina.

Ja būtu jāpārplāno Covid-19 pacientu gultasvietu skaits, tad būtu jādomā, kurus citus pacientus varētu vēl neārstēt, kurus varētu ātrāk izrakstīt. Šīs izvēles veselības aprūpē būtu ļoti smagas, norādīja Cipule.

Jau pašlaik ir uzsākta papildu gultu izvēršana gan Rīgā, gan Pierīgā. Ir apzinātas iespējas slimnīcās pārprofilēt nodaļas, ātrāk izrakstīt pacientus, apturēt atsevišķus plānveida pakalpojumus, informēja NMPD vadītāja.

Ja pacientu plūsma nesamazināsies, tad radīs problēmas, šie izaicinājumi ir milzīgi un ierobežojumu ievērošana ir pats galvenais, kā samazināt pacienu plūsmu, uzsvēra Cipule.

Jau vēstīts, ka, ja situācija ar Covid-19 saslimšanas izplatību Latvijā turpināsies tāpat kā šobrīd, "apmēram mēneša laikā mūsu veselības aprūpes sistēma, kura ir viena no vājākajām Eiropas Savienībā, varētu nonākt kolapsa stāvoklī," otrdien Saeimas mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā klāstīja Cipule.
Otrdien kopējais stacionēto cilvēku skaits sasniedzis 171, kas ir līdz šim lielākais stacionēto Covid-19 pacientu skaits, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!