Foto: LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādes izsaukumos gada laikā nobrauc gandrīz 13 miljonus kilometru, tostarp vairākiem dienesta auto nobraukums pārsniedz pat 100 000 kilometru gadā, pavēstīja dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

NMPD mediķu brigāžu transportlīdzekļi lielākoties tiek izmantoti 24 stundu režīmā. Visā valstī dežurē līdz 195 mediķu brigādes, kas katru dienu dodas ap 1000 izsaukumos.

Kopumā šobrīd NMPD operatīvo transportlīdzekļu autoparkā ir 285 operatīvie transportlīdzekļi, lielākā daļa tiek izmantota izsaukumos ikdienā, bet daļa tiek lietoti kā rezerves auto.

Optimālais operatīvā transporta ikdienas izmantošanas laiks ir četri līdz pieci gadi, jo pēc tam tas būtu izmantojams tikai kā rezerves auto, uzsver NMPD.

NMPD operatīvo transportlīdzekļu parka atjaunošana pilnībā notika no 2012.- 2017.gadam, līdz ar to liela daļa ikdienas izsaukumos izmantojamo auto jau ir pārsnieguši optimālo izmantošanas laiku un šobrīd nepieciešama vecāko un ar lielākajiem nobraukumiem brigāžu auto nomaiņa.

NMPD ir uzsākts darbs pie iepirkuma dokumentācijas gatavošanas, lai jau nākamajā gadā pabeigtu pretendentu atlasi kopumā 105 operatīvo transportlīdzekļu iegādei.

Pēc dienesta paustā, jo vecāki ir auto un ar lielākiem nobraukumiem, jo biežāk tiem rodas tehniskas problēmas un palielās arī pēkšņu bojājumu risks, kas var kavēt operatīvu reaģēšanu uz izsaukumiem un savlaicīgu palīdzības sniegšanu pacientiem ikdienā un ārkārtas situācijās. Šādu operatīvo transportlīdzekļu uzturēšana darba kārtībā prasa arī apjomīgus remontus un ievērojamus budžeta līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!