Foto: LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) noraida pazīstamā slēpošanas trenera Ingus Eiduka tuvinieku pieņēmumu, ka pacienta dzīvības glābšana uzsākta novēloti, pirmdien vēsta "lsm.lv", atsaucoties uz Latvijas Televīzijas (LTV) ziņu raidījumu "Panorāma".

Raidījums atgādina, ka 61 gadu vecais Eiduks mūžībā devās novembra sākumā pēc vairāku nedēļu cīņas ar Covid-19.

Kā vēsta LTV, Eiduks bija pilnībā potējies pret Covid-19 ar "Astra Zeneca" vakcīnu, tomēr oktobra sākumā veikts tests uzrādīja pozitīvu saslimšanu. Veselības stāvoklis strauji pasliktinājās, un jau pēc divām dienām ģimene izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību.

"Delfi" jau rakstīja, ka "Latvijas Avīze" pirmdien vēstīja, ka ģimene apšauba, vai Eidukam laikus sniegta palīdzība. Eiduka meita Patrīcija Eiduka laikrakstam teikusi, ka tā bijusi piektdiena, kad laboratorijā viņas tēvam konstatēts pozitīvs Covid-19 tests. "Diemžēl veselības stāvoklis tik strauji pasliktinājās, ka svētdien bija jāsauc ātrā palīdzība. Mediķi atbrauca, ar pulsa oksimetru izmērīja skābekļa piesātinājumu asinīs, tas bija 87%. Aprunājās, kādas zāles viņš lieto, un nolēma nevest uz slimnīcu, jo tur tāpat neizdarīšot neko vairāk kā mājās," stāstīja Eiduka.

"Nākamajā dienā tētim jau bija tik ļoti slikti, ka viņš vairs nevarēja nostāvēt kājās, tāpēc atkal saucām ātro palīdzību. Atbrauca neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde un brīnījās, kāpēc tētis uz slimnīcu neesot aizvests jau iepriekšējā dienā. Arī Jēkabpils reģionālās slimnīcas mediķi bija pārsteigti, kāpēc pacients nav atvests ātrāk," Eidukas teikto citē laikraksts.

Pacients nogādāts slimnīcā, taču pēc trim nedēļām viņš stacionārā miris.

NMPD vadītāja Liene Cipule LTV norādīja, ka "konkrētais izsaukums tika vērtēts pēc informācijas, ko saņēmām no žurnālistes. Pārbaudot konstatējam, ka nē – saturācijas līmenis atbilda augstākam līmenim pēc algoritma, kas neparedzēja, ka pacientam būtu nepieciešama hospitalizācija. Šis 87% – nav mūsu etapā nekur konstatēta tāda cipara."

Savā "Facebook" kontā pirmdienas vakarā Cipule ierakstījusi, ka tad, "ja šo gadījumu vērtētu ārsti – eksperti visos veselības aprūpes līmeņos no vakcinācijas līdz intensīvās terapijas nodaļai, visdrīzāk, arī tad vieglu atbilžu nebūtu – kāpēc vakcinēts, sportisks kungs jau ceturtajā dienā pēc pozitīva Covid-19 testa nonāca stacionārā, kur pēc trim nedēļām mira".

"Pašlaik varam izsekot tikai NMPD etapam, kas rāda, ka pacients 3. saslimšanas dienā izsauca NMPD brigādi ar sūdzībām par nelielu temperatūru vakaros un klepu divas dienas. Brigādes veiktie izmeklējumi neradīja bažas par to, ka pacients nevar ārstēties ambulatori. Vai starp šiem faktiem un iznākumu ir cēloņsakarības, var vērtēt Veselības inspekcija. Varu apliecināt, ka nekas dienesta veiktajā apstākļu pārbaudē uz pārkāpumiem NMPD mediķu darbā nenorāda".

Viņa arī piebildusi, ka "ir svarīgi, ka mediju cilvēki respektē faktus, atspoguļo tos pilnīgi un izvairās no emocionāliem apgalvojumiem, kuriem nav apstiprinājuma".

Tāpat NMPD vadītāja izteikusi visdziļāko līdzjūtību Eiduka ģimenei.

Veselības ministrijā (VM) Veselības aprūpes departamenta direktora pienākumu izpildītāja Sanita Janka LTV atzina, ka inspekcija "izskata šo konkrēto gadījumu, izskatot gan ģimenes ārstu iesaistīšanos un kompetenci, gan NMPD etapā veikto un sniegto palīdzību, gan to palīdzību, kas tika sniegta slimnīcā."

Eiduku ģimene pagaidām neplānojot vērsties ar sūdzību Veselības inspekcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!