Foto: LETA

Neatliekamās medicīniskas palīdzības dienests (NMPD) pieņēmis lēmumu par ārkārtas medicīniskās situācijas pārtraukšanu Rīgas reģionālajā centrā, vēsta dienestā.

Kādēļ šāds lēmums pieņemts, NMPD informēs preses konferencē medijus pārstāvjus piektdien, stāstot par situāciju brigāžu darbā un izsaukumu izpildē Rīgas reģionā un pasākumiem situācijas stabilizēšanai.

NMPD pērn, 9.novembrī, izsludināja ārkārtas medicīnisko situāciju Rīgas reģionālajā centrā, ņemot vērā brigāžu resursu neatbilstību prognozējamajam pacientu skaitam šajā reģionā, kā arī vienlaikus saņemtos darbinieku atlūgumus, kas būtiski palielināja risku spējai nodrošināt operatīvu izsaukumu izpildi.

Jau vēstīts, ka novembra sākumā dažās dienās atlūgumus iesniedza 20 NMPD mediķi, 13 dienestu pameta, savukārt septiņus izdevās atrunāt, būtiski samazinot slodzi. Turklāt līdz ar ārkārtas medicīniskās situācijas izsludināšanu Rīgas reģionālajā centrā 9. novembrī dienests visus resursus maksimāli koncentrēja uz dzīvībai kritiskām situācijām, ierobežojot zemākas prioritātes zvanus, proti, tos, kas nav neatliekami.

Lai varētu arī turpmāk nodrošināt tādā pat apjomā kā līdz šim kvalitatīvu darbu, "ir jāveic papildu pasākumi dienestā, kas nozīmētu pastiprinātāku izsaukumu šķirošanu, kas pēc būtības būtu 3. un 4. prioritātes izsaukumu biežāka atteikšana," medijiem norādīja NMPD vadītāja Liene Cipule. Šie pieminētie izsaukumi tiek uzskatīti par zemas prioritātes izsaukumiem, proti, nav saistīti ar dzīvības un veselības tiešu apdraudējumu vai paliekošām sekām. "Turpmāk mēs varētu daudz stingrāk pieturēties pie Ministru Kabineta noteiktā un pildīt tos izsaukumus, kuri ir tiešā veidā saistīti ar dzīvības un veselības apdraudējumu," piebilda NMPD vadītāja.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pērn 12. decembrī izsludināja Saeimas 6. decembra sēdē pieņemto likumu "Grozījumi Likumā par budžeta un finanšu vadību" un tajos ietvertos grozījumus par 8,3 miljonu eiro novirzīšanu NMPD, informēja Valsts prezidenta kancelejā, ziņoja LETA. Šī nauda nepieciešama NMPD darbinieku darba samaksas paaugstinājumam. Iepriekš Saeimas Budžeta un finanšu komisija šo ierosinājumu bija noraidījusi. Izsludināt grozījumus Vējonim iepriekš lūdza NMPD darbinieku Rīgas reģiona arodorganizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!