Foto: LETA

Latvijas ārstniecības un aprūpes darbinieku arodbiedrība iebildusi pret Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietnieka Mārtiņa Šica atlaišanu, tāpēc dienests vērsīsies tiesā.

Lēmums izbeigt darba attiecības ar Šicu, zaudējot darba devēja uzticību, NMPD pieņemts, pamatojoties uz dienesta pārbaudes komisijas atzinumu, kā arī iekšējā auditā atklātajiem būtiskajiem pārkāpumiem amata pienākumu izpildē. Proti, pārbaudē konstatēts, ka Šics no sava darba e-pasta vairākkārt nosūtījis trešajām pusēm dienesta iekšējam, operatīvam darbam paredzētu informāciju par slimnīcās nogādātiem Zolitūdes traģēdijā izdzīvojušiem pacientiem. Nopludināta informācija arī par cietušo vārdiem, personas kodiem, diagnozēm, kā arī ziņas par vēl neapstiprinātiem, neatpazītiem bojāgājušajiem.

Par šādiem trešo pušu informācijas pieprasījumiem Šics neinformēja Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanā un situācijas pārvaldībā iesaistītos NMPD darbiniekus, kā arī sākotnēji noliedza minētās informācijas nosūtīšanu.

Ministru kabineta sēdē apstiprinātajā Tieslietu ministrijas atbildes vēstulē Tiesībsargam norādīts, ka "informācijas publiskošana par bojāgājušajiem ir publicējama tikai pēc mirušo personu nāves fakta konstatēšanas un līķu identificēšanas. Katastrofu seku likvidēšanā iesaistīto kompetento institūciju rīcībā esošā operatīvā informācija par personām ir nepieciešama katastrofā iesaistīto kompetento institūciju darbam un tā nav publicējama, jo tā var radīt kaitējumu personai, kura sākotnēji iekļauta mirušo personu sarakstā, bet vēlāk no tā svītrota, un tās tuviniekiem, kā arī sabiedrībai kopumā".

Tāpat NMPD iekšējā audita laikā atklāti nozīmīgi pārkāpumi Šica amata pienākumu izpildē, kas ietekmē visa NMPD gatavību un rīcību ārkārtas situācijās, tajā skaitā nepilnīgi veikti amata pienākumi saistībā ar slepenības režīma nodrošināšanu darbā ar valsts noslēpuma objektiem un NATO un Eiropas Savienības klasificēto informāciju, nav izstrādātas plānotās procedūras un algoritmi dienesta rīcībai ārkārtas situāciju draudu gadījumos un ārkārtas situācijās.

Tagad dienests, atbilstoši Darba likumam iesniegs tiesā prasības pieteikumu par darba attiecību izbeigšanu ar Šicu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā 17.martā dienestā saņemto Latvijas ārstniecības un aprūpes darbinieku arodbiedrības atbildes vēstuli, kurā pausts lēmums nepiekrist darba līguma uzteikumam ar Šicu.

Kā ziņots, NMPD pērn 25.novembrī sāka dienesta pārbaudi, jo 22.novembrī no dienesta darbinieka e-pasta trešajām pusēm tika nosūtītas vēl neprecizētas ziņas par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem, kā arī dzīvu cilvēku dati, tostarp diagnozes, un šos datus aizsargā likums. Par šo ziņu nopludināšanu uz izmeklēšanas laiku no amata tika atstādināts Šics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!