Foto: F64

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) trešdien devies izsaukumos pie 17 pacientiem ar aizdomām par jauno koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19". No tiem 16 gadījumos saslimšana nav apstiprinājusies, bet vienā gadījumā vēl tiek gaidīti rezultāti, liecina NMPD vadītājas Lienes Cipules ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Visi pacienti bija atgriezušies no Itālijas Lombardijas vai Veneto reģiona pēdējo desmit dienu laikā.

Kā informē Cipule, trīs no pārbaudāmajiem pacientiem bijuši bērni.

Tikmēr Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka kopš 29. janvāra Latvijā veikti 42 laboratoriskie izmeklējumi uz "Covid-19", tostarp 12 gadījumos pārbaudīti bērni. 41 paraugs izrādījies negatīvs, bet viens vēl gaida izmeklēšanas rezultātus.

Kā vēstīts, visus pacientus ar aizdomām par jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" nogādā Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņi izolācijas palātā gaida testēšanas rezultātus. "Covid-19" apstiprināšanai netiek veiktas asinsanalīzes, bet ņem uztriepes no aizdegunes un rīkles. Ja ģimenes ārsts piesaka NMPD brigādes ierašanos, pacients tiek transportēts uz Infektoloģijas centru, kur paņem uztriepes. Testam ir vajadzīgas sešas stundas un šo laiku pacients pavada izolācijas palātā.

Kā ziņots, ja Latvijā tiktu konstatēts jaunais koronavīruss "Covid-19", pilnīgi droši "pirmajā vilnī" vienlaikus specifisko aprūpi varētu nodrošināt 100 cilvēkiem, bet ir arī rīcības plāns gadījumam, ja saslimušo skaits būtu lielāks, otrdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa uzsvēra, ka Latvijā neviens jaunā vīrusa gadījums nav konstatēts. Vienlaikus skaidroja, ka ir apzināts gan gultas vietu skaits, gan karantīnas vietu skaits gadījumā, ja cilvēki būtu jāārstē un jāizolē gan Rīgā, gan reģionos.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019. gada 31. decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Vīrusa avots pagaidām nav zināms. Tam nav vakcīnas un īpašas ārstēšanas, bet cilvēks no tā var pilnībā atveseļoties, skaidro SPKC.

Vīrusa pazīmēs ir, piemēram, drudzis, klepus, apgrūtināta elpošana. Pacientiem var būt viegla, vidēji smaga vai smaga slimība.

Vīrusa profilakses pasākumi ir līdzīgi kā citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Speciālisti iesaka bieži mazgāt rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi, klepojot un šķaudot, izmantot vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgāt rokas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!