Foto: LETA

Mācību gada pirmās nedēļas skolu vadības komandām bija ļoti darbīgas. Drošās skolas principu ievērošanu sarežģīja arī viena no četrām laboratorijām, kas nodrošina bērnu testēšanu, tā otrdien, 14. septembrī, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pauda Latvijas izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs un Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.

Lai arī intervijā Kalvāns neminēja konkrētu laboratorijas nosaukumu, jau iepriekš izskanēja, ka problēmas nodrošināt skolēnu testēšanu bija laboratorijai "MFD veselības grupa". Sākotnēji laboratorija nespēja atsevišķām skolām nodrošināt Covid-19 siekalu testus. Vēlāk gan Saeimas Izglītības un kultūras komisijā laboratorijas pārstāvis Einārs Giels pauda, ka situācija uzlabosies.

Kalvāns, vērtējot iepriekš minētās laboratorijas sadarbību ar skolām, atzina, ka "situācija uzlabojas, bet lēnām".

"Diemžēl mūsu labās ieceres uz drošas skolas algoritmu dzīvē izrādījās daudz ērkšķainākās. Daļu ērkšķus radīja viena no laboratorijām. (Tā) pietiekami ievērojami ietekmēja daudzu skolu darba organizāciju," pauda Kalvāns.

Intervijā LTV Kalvāns arī atgādināja, ka mainīsies skolēnu testēšanas algoritms.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā , veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) un izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) konceptuāli vienojās par tālākajiem soļiem skolēnu testēšanas pilnveidošanā, kur viens no tiem būs skolēnu testēšana reizi divās nedēļās

"Jau pāris laboratorijas ir sākušas šo divu nedēļa cikla aprobāciju," teica Kalvāns, norādot, ka no 1. oktobra skolas "nostāsies uz jaunā algoritma sliedēm".

Kalvāna vadītajā ģimnāzijā no 7. līdz 12. klasei mācās 530 skolēni. Pēc skolas direktora sniegtajām aplēsēm secināms, ka skolā ir aptuveni 180 pret Covid-19 vakcinētu skolēnu.

Viņa vadītajā skolā mācību gads iesācies veiksmīgi. "Ar gandarījumu varu teikt, ka pagājušajā nedēļā testēšana deva nulle pozitīvu rezultātu. Strādājām klātienē. Ar lielu cerību un nelielām bažām rīt gaidīsim šodienas testa rezultātus," teica direktors.

Tāpat viņš atgādināja, ka testēšanas procesu skolās būtu jāorganizē skolas medicīnas māsai vai māsām, savukārt direktoriem vajadzētu darīt savus tiešos darba pienākumus.

Jau vēstīts, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) ieskatā skolotājiem ir jāsaņem papildu samaksa par skolotāju darbu, nodrošinot bērnu iknedēļas Covid-19 testēšanu.

Tāpat LTV raidījumā pārrunāja arī sociālajos medijos izskanējušās ziņas, ka uz skolu nereti mēdz doties bērni ar saslimšanas pazīmēm. Kalvāns gan atzina, ka šī problēma vairāk saistās tieši ar pirmsskolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!