No 1.decembra automašīnām, kuru pilna masa ir līdz 3,5 tonnām, ir jābūt aprīkotām ar ziemas riepām.
To paredz ceļu satiksmes noteikumi, BNS pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas informācijas dienestā.

Minētajiem auto ir jābūt aprīkotiem ar riepām, uz kurām ir marķējums ar burtiem M un S, kas nozīmē, ka ar šīm riepām var braukt pa dubļiem un sniegu. Ziemas riepām obligāti nav jābūt aprīkotām ar radzēm.

CSDD norādīja, ka riepas ar radzēm uz tīra asfalta seguma to bojā un pēdējie pētījumi liecina, ka riepas bez radzēm pēc savām īpašībām praktiski neatpaliek no riepām ar radzēm.

Direkcijā skaidroja, ka galvenā ziemas riepu priekšrocība ir īsāks transportlīdzekļa bremzēšanas ceļš un transportlīdzekļa stabilitāte uz ceļa. Ar ziemas riepām ir vieglāk uzsākt kustību, līdz ar to veidojas vienmērīgāka satiksmes plūsma.

Pēc ceļu satiksmes noteikumiem, ar ziemas riepām auto ir jābūt aprīkotiem līdz 1.martam. Savukārt no 1.maija līdz 1.oktobrim braukt ar riepām ar radzēm ir aizliegts.

Arī Igaunijā ar ziemas riepām obligāti ir jābrauc no 1.decembra līdz 1.martam. Turklāt riepām protektoru augstums nedrīkst būt mazāks par 3 mm. Savukārt no 1.maija līdz 15.oktobrim riepas ar radzēm Igaunijā lietot aizliegts.

Lietuvā ziemas riepas ar radzēm aizliegts lietot laikā no 1.aprīļa līdz 1.novembrim. Pārējā laikā nekādi ierobežojumi par ziemas riepām vai riepām ar radzēm autovadītājiem nav noteikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!