No šā gada 1.jūlija kompensējamo zāļu saraksts tiek papildināts ar zālēm jaunu diagnožu ārstēšanai, sarakstā tiek iekļauti vairāki jauni medikamenti, kā arī atsevišķiem medikamentiem, kuriem bija noteikti izrakstīšanas ierobežojumi, tiek paplašinātas izrakstīšanas iespējas.
No 1.jūlija kompensējamo zāļu sarakstā tiks iekļauti medikamenti ginekoloģiskām slimībām, kā arī komplikācijām grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību periodā, medikamenti hroniskam vīrushapetītam B, neiropātiskām sāpēm (cukura diabēta ar neiroloģiskām komplikācijām, jostas rozes, fantoma sindroma u.c. gadījumos), informēja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Zaiga Barvida.

Vairāku diagnožu un diagnožu grupu ārstēšanai kompensējamo zāļu saraksts tiek papildināts, piemēram, audzēju, asins un asinsrades orgānu slimību gadījumos, endokrīno slimību (cukura diabēts u.c.) gadījumos, muskuļu, skeleta un saistaudu slimību (osteoporoze) gadījumos, nervu sistēmu slimību gadījumos.

No 1.jūlija tiek paplašinātas izrakstīšanas iespējas daļai medikamentu, kuru izrakstīšanai kompensācijas sistēmas ietvaros noteikti ierobežojumi, tai skaitā, medikamentiem asinsrites sistēmas slimību, audzēju, muskuļu, skeleta un saistaudu, psihisko slimību ārstēšanai.

Kompensējamo zāļu A sarakstā (savstarpēji aizvietojamu medikamentu saraksts) no 1.jūlija būs iekļauts 621 medikaments (96 zāļu vispārīgie nosaukumi), bet B sarakstā (savstarpēji neaizvietojamu medikamentu saraksts) 398 medikamenti (214 zāļu vispārīgie nosaukumi) – 22 jauni zāļu vispārīgie nosaukumi (pārsvarā B sarakstā) un aptuveni 100 jauni zāļu nosaukumi, salīdzinot ar pašreizējo sarakstu.

A sarakstā iekļautās zāles ir sagrupētas, ņemot vērā iespēju tās savstarpēji aizvietot, un katrai grupai noteiktas references (lētākās) zāles. Tas nozīmē, ka dārgākās zāles tiks aizstātas ar savstarpēji aizvietojamām lētākām zālēm. Par savstarpēji aizvietojamām tiek uzskatītas zāles, kurām ir vienādas indikācijas, vienāds ievadīšanas veids, nav klīniski nozīmīgu atšķirību terapeitiskās efektivitātes un blakusparādību ziņā un ir vienāda pacientu mērķa grupa.

Tādējādi valsts atmaksās lētākās no savstarpēji aizstājamajām zālēm, sniedzot iespēju arvien vairāk pacientiem saņemt kompensējamos medikamentus. Gadījumā, ja pacients vēlēsies dārgākas zāles par references zālēm, viņam būs jāsedz summas starpība. B sarakstā iekļautas savstarpēji neaizvietojamas zāles, kas bieži vien ir dārgās oriģinālās zāles.

VM uzsver, ka ārstam izrakstot zāles, ir jāinformē pacients par lētākām pieejamām zālēm (references zālēm).

Ar kompensējamo zāļu sarakstu iespējams iepazīties Zāļu cenu aģentūras mājas lapā – www.zca.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!