Foto: DELFI

VAS "Latvenergo" Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbiem un inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas projekta īstenošanai bija piešķīrusi aptuveni 2,8 miljonus latu, no tiem neatbilstoši mērķim valsts SIA "Vides projekti" izmantojuši vismaz 735 000 latu.

Kā informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Auniņa, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Iekšējā audita departaments valsts SIA "Vides projekti" auditā konstatējis būtiskus pārkāpumus un, iespējams, noziedzīga nodarījuma pazīmes, tādēļ nosūtīs audita rezultātus tiesībsargājošām iestādē.

Pirmdien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) ticies ar "Vides projekti" valdes priekšsēdētāju Guntaru Viziņu un valdes locekli Aigaru Lisovski. Tikšanās laikā tika pārrunāti uzņēmumā veiktā audita rezultāti, kuros konstatēti būtiski pārkāpumi un, iespējams, noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Konstatējot, ka audits uzņēmumā nav veikts jau vairākus gadus, valdes priekšsēdētājs Viziņš iniciēja pārbaudi. No 6.februāra līdz 22.februārim VARAM Iekšējā audita departaments veica revīziju uzņēmumā. Tās laikā konstatēti būtiski pārkāpumi, dažos no tiem, iespējams, saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Auditā pārbaudīts līdzekļu izlietojums par laikposmu no 2009. līdz 2011.gadam ieskaitot.

"Audita rezultāti ir šokējoši un vēlreiz apliecina iepriekšējās valdes locekļu mazspēju un absolūtu vienaldzību pret uzņēmumā notiekošo. Piešķirto līdzekļu neatbilstošs izlietojums un pamatotās bažas par, iespējams, krimināli sodāmām darbībām prasa ātru un izšķirošu rīcību," uzsver Sprūdžs.

Pēc ministra ierosinājuma Iekšējā audita departamenta ziņojums par "Vides projektu" konstatētajiem pārkāpumiem tiks nosūtīts izvērtēšanai tiesībaizsardzības iestādēm.

Kā liecina informācija "Vides projektu" mājaslapā, valsts uzņēmums administrē projektus "COFREEN - Niedru biomasas izmantošanas koncepti enerģijas iegūšanai un būvniecībai", "BalticSeeNow.info - Inovatīvs līdzdalības forums Baltijas jūrai", "BalticClimate", "NaturNet Plus", "AFO - Privāto mežu īpašnieku iesaistīšana meža biomasas patēriņa veicināšanā", "Azbesta atkritumu apsaimniekošana", "Bioenerģijas izmantošanas veicināšana Baltijas jūras reģionā", "VAS Latvijas dzelzceļš SIA "LDz ritošā sastāva serviss" teritorijas gruntsūdeņu sanācijas darbi",

"Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbi un Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas darbu koordinēšana".
Tāpat uzņēmums nodrošina pirmsprojekta izpēti un tehniskā projekta izstrādi stacionāro hidrotehnisko aizsargbūvju būvniecībai bīstamo vielu noplūdes ierobežošanai Daugavā un sagatavo projekta dokumentāciju Liepājas speciālās ekonomiskās zonas iekļaušanai 2007.-2013.gada finanšu plānošanas perioda aktivitātes "Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija" 2.kārtā, ka arī finansē TV raidījumu "Vides fakti".

Šomēnes Sprūdžs no "Vides projekti" valdes atbrīvoja bijušā vides ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) ilggadējo padomnieku Henriju Avotu, kurš tiek atsaukts arī no Lielupes, Rojas un Skultes ostu valdēm.

18.janvārī Sprūdžs izdeva rīkojumu par valdes locekļu skaita samazināšanu un nomaiņu "Vides projektos". Līdzšinējā uzņēmuma valde atsaukta, jo tās darbībā konstatēta būtiska saimnieciskā neizdarība, kas valstij radījusi vairāk nekā 100 000 latu zaudējumus.

No amatiem atsaukts līdzšinējais "Vides projektu" valdes priekšsēdētājs Ivars Ozoliņš un valdes locekļi Avots un Mārtiņš Jirgens, bet viņu vietā ar ministra rīkojumu iecelti Viziņš un Lisovskis.

Bez ilggadējā valdes priekšsēdētāja Ozoliņa tajā darbojās arī divi ZZS pārstāvji - Latvijas Zaļās partijas biedrs Avots un Latvijas Zaļās partijas biedrs Jirgens, kurš arī ir regulārs ZZS ziedotājs.

Savukārt jaunais "Vides projektu" valdē ieceltais Viziņš ir ZRP Ētikas komisijas vadītājs, viņam ir politologa izglītība. Otrs valdē ieceltais - Lisovskis - Saeimas vēlēšanās ar 23.numuru kandidēja no ZRP saraksta Vidzemē. Viņš ir uzņēmējs ar ekonomista izglītību.

"Vides projekti" līdz šim nodarbojās ar vides investīciju projektu ieviešanu, vadību un uzraudzību, kas finansēti no valsts budžeta, ES fondu un citiem līdzekļiem.

AS "Latvenergo" uzskata, ka vistuvākajā laikā jānoskaidro valsts SIA "Vides projekti" amatpersonu rīcība ar tiem līdzekļiem, ko energokompānija atbilstoši valdības noteikumiem par Daugavas HES ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanu pārskaita valsts SIA "Vides projekti", portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!