Foto: LETA
No nākamā gada septembra elektroenerģijas cena Latvijā vairs netiks regulēta un arī mājsaimniecībām būs jāizvēlas savs elektroenerģijas tirgotājs un jāvienojas par sev piemērotāko pakalpojumu un tā cenu. To paredz valdības otrdien atbalstītais priekšlikums pabeigt Latvijas elektroenerģijas tirgus atvēršanu līdz 2013.gada 1.septembrim, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

"Līdzīgi kā to šobrīd jau dara uzņēmumi, no nākamā gada septembra arī mājsaimniecības varēs izvēlēties savām vēlmēm un vajadzībām piemērotāko elektrības tirgotāju. Mājsaimniecībām tas radīs jaunas, plašākas iespējas – brīva iespēja izvēlēties sev vēlamo elektrības tirgotāju, lielāka informācijas caurspīdība un izpratne par elektrības cenu veidošanos un tirgus darbību, lielāks pakalpojumu klāsts un izvēles iespējas. Pastiprinoties konkurencei, tirgotāji savukārt būs ieinteresēti strādāt efektīvāk, samazināt izmaksas un uzlabot pakalpojumu un apkalpošanas kvalitāti. Tātad ir pamats sagaidīt, ka enerģētikas tirgus kopumā kļūs efektīvāks un caurskatāmāks, veicinot cenu ziņā konkurētspējīgāku piedāvājumu elektrības tirgū," norādījis ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

EM akcentē, ka elektroenerģijas tirgus paplašināšana pozitīvi ietekmēs Latvijas elektroenerģijas tirgus tālāku attīstību.

Elektroenerģijas tirgus atvēršanas mērķis ir radīt iespēju jebkuram elektroenerģijas lietotājam izvēlēties atbilstošāko elektroenerģijas piegādātāju, veicināt elektroenerģijas tirdzniecību par ekonomiski pamatotām, konkurētspējīgām cenām un rosināt konkurenci elektroenerģijas tirdzniecībā, skaidro EM.

Ministrijā arī atzīmē, ka līdzšinējā pieredze rāda, ka cena, par kādu tirgus dalībnieki varēja pirkt elektroenerģiju, kopumā ir bijusi līdzīga vai zemāka par regulētajos tarifos iekļauto elektroenerģijas cenu un pēdējās garantētās piegādes cenu. Līdz ar to var prognozēt, ka arī nākamajā periodā biržas cenas gada griezumā varētu saglabāties līdzīgas, tādēļ kļūšana par tirgus dalībniekiem neradīs papildu finansiālo slogu lietotājiem.

Elektroenerģijas tirgus pilnīgai atvēršanai ir jāveido maksimāli izdevīgāki apstākļi tirgus jaunpienācējiem. Līdz nākamā gada rudenim būs iegūta Igaunijas pieredze tirgus atvēršanā mājsaimniecībām – tas Latvijai var būtiski palīdzēt pilnīgas tirgus atvēršanas procesā, norāda EM.

Elektroenerģijas tirgus pakāpeniski atvērts arī Igaunijā un Lietuvā. Igaunijā jau 2013.gada 1.janvārī elektroenerģijas tirgus atvērts pilnībā, un arī visas Igaunijas mājsaimniecības turpmāk pirks elektroenerģiju par mēneša vidējo "NordPool Spot" biržas cenu. Savukārt, Lietuvā 2013.gada 1.janvārī visi lietotāji, kas ir juridiskas personas, kļūs par tirgus dalībniekiem, bet mājsaimniecību cenu regulācija tiks saglabāta līdz 2015. gada 1. janvārim.

EM arī atgādina, ka Latvija savu elektroenerģijas tirgus atvēršanas procesu uzsāka 2007.gada 1.jūlijā, kad spēkā stājās Elektroenerģijas tirgus likuma izmaiņas. Tās deva tiesības elektroenerģijas lietotājiem mainīt elektroenerģijas tirgotāju. Praktiskas darbības tirgū notika ar 2008.gadu, kad pirmie elektroenerģijas lietotāji – tirgus dalībnieki - noslēdza elektroenerģijas tirdzniecības līgumus ar neatkarīgajiem tirgotājiem.

Līdz 2012.gada 1.aprīlim tiesības saņemt universālo pakalpojumu bija mājsaimniecībām un komersantiem, kuru gada apgrozījums vai bilances kopsumma nepārsniedza septiņus miljonus latu un kuru algoto darbinieku skaits bija mazāks par 50 darbiniekiem.

Pie šādiem nosacījumiem tirgū iesaistījās un elektroenerģiju par vienošanās cenu pirka aptuveni 1700 elektroenerģijas lietotāju (energoietilpīgie un lielie komersanti), kas patērē ap 35% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa Pakāpeniski samazinot saistīto elektroenerģijas lietotāju loku Latvijā, kopš 2012. gada 1. aprīļa tirgū iesaistīti arī vidēji lieli elektroenerģijas patērētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!