Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sagatavojusi grozījumus normatīvajos aktos, paredzot, ka no 2013.gada 1.jūlija pašvaldībā ar iedzīvotāju skaitu virs 20 tūkstošiem un republikas pilsētas pašvaldībās domes deputāts vienlaikus nedrīkstēs būt darba attiecībās ar pašvaldību, informē ministrijā.

Par to piektdien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs informējis pašvaldību pārstāvjus, kuri Ogrē pulcējušies uz Novadu pašvaldību apvienības sanāksmi.

Sprūdžs paskaidrojis, ka tas darīts, lai samazinātu korupcijas un pašvaldības mantas nelietderīgas izmantošanas un izšķērdēšanas risku. Plānots, ka interešu konflikta ierobežojumi attieksies gan uz administrācijas vai iestādes vadītājiem un darbiniekiem, gan kapitālsabiedrības vadītājiem un darbiniekiem.

Sagatavotajā likumprojektā paredzēts arī izņēmums attiecībā uz pašvaldībām ar iedzīvotāju skaitu līdz 20 000, proti, šādas domes deputāts nedrīkstēs būt attiecīgās pašvaldības administrācijas vadītājs vai darbinieks, bet varēs strādāt pašvaldību pakļautības iestādēs un kapitālsabiedrībās.

Ministrs iepazīstināja pašvaldību pārstāvjus arī ar savu iniciatīvu samazināt pašvaldību domē ievēlējamo deputātu skaitu jau nākamajās pašvaldību vēlēšanās 2013.gadā, tādējādi nodrošinot efektīvu un profesionālu pašvaldības iedzīvotāju pārstāvību.

VARAM sagatavotajā likumprojektā par deputātu skaita samazināšanu noteikts, ka ievēlēto deputātu skaits gan novada, gan republikas pilsētas domēs, izņemot Rīgas domi, tiks noteikts atbilstoši iedzīvotāju skaitam, kāds attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā.

Paredzēts, ka pašvaldībās līdz 5000 iedzīvotāju – septiņi deputāti; no 5001 līdz 20 000 iedzīvotāju – deviņi deputāti; no 20 001 līdz 50 000 iedzīvotāju – 11 deputātu; vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju – 13 deputātu, bet republikas pilsētas domē līdz 50 000 iedzīvotāju būs 13 deputātu, bet vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju – 15 deputātu.

Savukārt Rīgas domē ievēlēto deputātu skaits tiks samazināts no 60 līdz 35 deputātiem.

Likumprojekts vēl jāskata valdībā un jāapstiprina Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!