No 2017. gada personas kodā vairs netiks norādīts dzimšanas gads, paredz Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie likuma grozījumi.

Pašlaik personas kodu Latvijā veido 11 ciparu kombinācija, un pirmie seši cipari sniedz informāciju par personas dzimšanas datumu (diena, mēnesis, gads).

Iedzīvotāju reģistra likuma grozījumi paredz, ka no 2017. gada personas koda vietā tiks piešķirts tā sauktais identifikācijas numurs bez dzimšanas datuma norādīšanas.

Iedzīvotāji, kuriem jau ir piešķirts personas kods, no 2017. gada 1. jūlija varēs vienu reizi dzīvē vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, lūdzot bez maksas mainīt piešķirto personas kodu uz identifikācijas numuru.

Jau vēstīts, ka valdība jūlija beigās atbalstīja likuma grozījumus, kas nosaka, ka no 2017. gada personas kodā vairs netiks norādīts dzimšanas gads.

Iekšlietu ministrijā iepriekš skaidroja, ka personas kods arī turpmāk tiks veidots no 11 cipariem. Koda pirmie cipari būs "32", bet pārējie cipari būs automātiski sistēmas ģenerētie nejaušie cipari no "0" līdz "9". Pirmie seši cipari no pārējiem pieciem cipariem var tikt atdalīti ar defisi jeb savienojuma zīmi. Pēdējie pieci cipari nesniegs tiešas ziņas par fizisko personu, bet tikai palīdzēs viņu identificēt.

Līdz ar jaunajām prasībām personas kodu piešķiršanai arī tiks novērsta iespēja, izmantojot personas kodā ietverto norādi uz personas vecumu, veidot tiešu vai netiešu personas diskrimināciju uz vecuma pamata profesionālajās attiecībās, uzsvēra ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!