Foto: DELFI

Tā kā izglītības pieejamība klātienē ir viena no prioritārajām jomām, kurā mazināt ieviestos drošības pasākumus, Ministru kabinets otrdien, 2. februārī, konceptuāli vienojies, ka, lai uzlabotu izglītības procesa kvalitāti un atvieglotu mazāko skolēnu vecāku ikdienu, no 8. februāra ar drošības pasākumiem mācības klātienē atsāk 1. un 2. klašu skolēni. Savukārt visiem skolēniem, kas ir sociāli emocionālajās riska grupās, būs iespēja saņemt klātienes konsultācijas, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja, ka, pieņemot ar izglītības jomu saistītos lēmumus, tika vērtēti vismaz trīs aspekti. Ministre atgādināja, ka Eiropā līdzīga epidemioloģiskā situācija ir vismaz astoņās valstīs.

"Ja skatāmies, kāda ir politika attieksmē pret skolu, tad redzam, ka tā patiešām ir dažāda. Otra lieta, kas jāatzīst – eksperti jau pašā pandēmijas sākumā atzinuši, ka tieši mazajām klasītēm ir ļoti aktuāla klātienes mācību forma. Trešā lieta, kas jāatzīmē, ka mēs patiešām esam ieviesuši papildus drošības pasākumus, kas ļautu pakāpeniski atgriezties skolā arī citām sākumskolas klasēm," uzsvēra ministre.

Viņa atzina, ka šobrīd ir stāsts par 1.-2. klasi klātienē, jo gatavība patstāvīgi strādāt ir vismazākā šajā grupā.

Tāpat jāņem vērā, ka sociāli emocionālā spriedze skolās ir pastiprināta, un Latvija ir viena no tām valstīm, kur attālinātais mācību process ir ieildzis jau triju mēnešu garumā. "Tāpēc tika pieņemts lēmums, ka šīs individuālās konsultācijas, pirmkārt ir paredzētas sociālās riska grupā esošajiem – bērniem, kam ir grūtības mācībās; tiem, kam ir ierobežota pieeja viedierīcēm; tiem, kas psiholoģiski un sociāli emocionālajā plāksnē jūtas atsvešināti, vai ir pastiprinātas problēmas," skaidroja ministre.

"Mēs esam arī izšķīrušies par 9. klases monitoringa darbu, bet 12. klasei domājam par individuālajām konsultācijām. Ministrija turpinās atbalstīt skolotājus, pastiprināti domāt par tām mācību formām, kas iespējamas "Tava klase" platformā, kā arī domāt par to, cik lielā mērā un ko varam darīt, lai sociāli emocionālā spriedze mazinātos," teica Šuplinska.

Kā "drošības komplektu" skolās ministre nosauca dezinfekciju, vēdināšanu, sejas maskas, distanci. Tā bija viņas atbilde uz žurnālistu jautājumu, vai mazajiem bērniem skolā būs jānēsā maskas.

Ministre arī piebilda, ka trešdien, 3. februārī, Izglītības un zinātnes ministrija plašāk skaidros jaunās izmaiņas izglītības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!