Rīgas apgabaltiesa pirmdien daļēji apmierināja bojā gājušā karavīra Mārtiņa Arāja atraitnes Gitas Arājas prasības un nolēma piedzīt par labu viņai un viņas dēlam 40 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju no Aizsardzības ministrijas (AM) Nacionālo bruņoto spēku (NBS) personā, portāls "Delfi" uzzināja tiesā.
Atraitnes prasība gan bija desmit reizes lielāka - par 400 000 latu kompensāciju.

Jau ziņots, ka 2006.gada 15.maijā neveiksmīga lēciena laikā ar izpletņiem Daugavā pie Rīgas Eksporta ostas iekrita četri SUV karavīri, no kuriem divi gāja bojā, bet divi tika izglābti. Vēl viens kareivis iekārās celtnī Andrejsalas ostā. Lēcieni notika no 600 metru augstuma.

Saistībā ar NBS SUV karavīru Arāja un Stradiņa bojāeju izpletņlēkšanas treniņa laikā tika ierosināta krimināllieta, kas tika nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesā. Krimināllietā par dienesta nolaidību apsūdzības uzrādītas divām personām - bijušajam SUV komandierim majoram Andrim Bukovskim un izpletņlēkšanas praktisko nodarbību vadītājam Aivaram Maļinovskim.

NBS dienesta izmeklēšanas komisijas ziņojumā tika konstatēta 20 amatpersonu vaina, bet par pieļautajām nepilnībām izpletņlēkšanas mācību organizēšanā disciplināri sodīti seši karavīri - Bukovskis atbrīvots no amata, bet vēl pieci karavīri saņēma rājienus.

Dienesta izmeklēšanā konstatēts, ka SUV glābšanas laivā nav bijuši profesionāli un atbilstoši ekipēti glābēji, turklāt izpletņlēkšanas nodarbību personāls nav bijis apgādāts ar adekvātiem sakaru līdzekļiem.

Nepilnīga ekipējuma dēļ bojā gājušie karavīri nebija atbrīvojušies no izpletņiem pirms nolaišanās ūdenī, un viņiem nebija piepūstas glābšanas vestes.

Karavīra tuvinieki jau ir saņēmuši likumā paredzēto apdrošināšanas kompensāciju 50 000 latu apmērā. Tāpat no ministrijas budžeta esot segti visi Arāja bēru izdevumi, uzstādīts viņa kapa piemineklis, bojā gājušā tēvs izgājis rehabilitācijas kursu, bet sieva no tā atteikusies.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!