Foto: LETA
Talsu novada deputāti pirmdien, 7. novembrī, ārkārtas domes sēdē ar desmit balsīm "par" un deviņām "pret" atbalstīja priekšsēdētājas Sandras Pētersones (NA) atbrīvošanu no amata.

Kā izskanēja sēdē, iesniegumu par domes priekšsēdētājas atbrīvošanu no amata iesnieguši desmit deputāti. Iesniedzēju vidū ir trīs "Jaunās vienotības" deputāti – Aldis Pinkens, Māris Rozenbergs un Andra Grīvāne, kā arī "Mēs – Talsiem un novadam" deputāti Lauris Pīlēģis, Ilva Norenberga, Kalvis Kalniņš un līdzšinējais deputāts, kurš šobrīd ievēlēts Saeimā, Edgars Zelderis (P). Par atbrīvošanu no amata iesniegumā parakstījušies arī Latvijas Zaļās partijas deputāti Ieva Brūna un Ainis Stūrmanis, kā neatkarīgā deputāte Eva Kārkliņa.

Paredzēts, ka trešdien, 9. novembrī, tiks sasaukta domes sēdē, kurā plānots ievēlēt jaunu domes priekšsēdētāju.

Deputāts Dainis Karols no "Latvijas Zemnieku savienības" frakcijas sēdē pauda, ka "mēs neredzam, kas tiek pārmests priekšsēdētājai", taču norādīja, ka publiski izskanējis, ka ir "iztukšots izpildvaras aparāts".

Vēl pirms balsojuma Pētersone sēdē sacīja, ka par atbrīvošanu no amata "ir izšķīrušies desmit no 19 esošajiem deputātiem", un, ja tā sēdē lems vairākums, šo viedokli domes vadītāja respektēs.

Viņa iezīmēja, ka laiks, kurā strādājusi par priekšsēdētāju, bijis izaicinājumiem pilns, atzīstot, ka, iespējams, jau "sākotnēji tika atvērts pārāk plašs skatāmo jautājumu loks", kas cita starpā radīja darbinieku pārslodzi. Tāpat viņa pieminēja epidemioloģiskās drošības pasākumu un Ukrainas kara bēgļu jautājumu risināšanas ietekmi kā iemeslus tam, ka "darbs nebija tik straujš", cik vēlētos.

Pētersone tostarp uzskaitīja līdz šim paveikto, uzsverot, ka ir pabeigti un vēl aizvien turpinās vairāki būvniecības un vides sakārtošanas projekti.

Tāpat domes vadītāja aicināja nolikt malā "ķīviņus un personīgās ambīcijas", aicinot uz cieņpilnu savstarpējo komunikāciju.

Turpretim domes deputāte Ilva Norenberga ("Mēs – Talsiem un novadam") priekšsēdētājas atbrīvošanas no amata balsojumu nosauca par "kļūdas labošu", atsaucoties uz domes vēlēšanās lielāko atbalstu guvušajiem kandidātiem un norādot, ka pēc vēlēšanām "kategorisku uzstādījumu" dēļ konkrēts politiskais spēks ieguva priekšsēdētāja amatu.

Par atbrīvošanu no amata bija iecerēts lemt jau 27. oktobrī, taču šajā sēdē vairāku domes deputātu iesniegtā iecere neguva pietiekamu atbalstu, līdz ar to attiecīgās sēdes darba kārtība netika apstiprināta.

Oktobra sēdē par jautājuma par novada priekšsēdētājas atbrīvošanu no amata iekļaušanu darba kārtībā 10 deputāti balsoja "par", seši – "pret", bet divi atturējās. Jautājuma iekļaušanai bija nepieciešamas divas trešdaļas deputātu atbalsta.

Norenberga oktobra sēdē norādīja, ka "ir saņemts skaidrs signāls par to, ka lielākā daļa deputātu vēlas mainīt domes priekšsēdētāju", vaicājot, kādēļ domes priekšsēdētāja šobrīd velk garumā šī jautājuma izskatīšanu. Pētersone, savukārt, atbildēja, ka nekādā veidā neizvelk šo situāciju.

Kā vēstīts, Talsu novada domes opozīcijas deputāti jau vasarā bija plānojuši no amata gāzt domes priekšsēdētāju Pētersoni, taču amatus atstājot izpilddirektores vietniekiem un izpilddirektorei dodoties attaisnotā prombūtnē, opozicionāri no šīs ieceres atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!