Foto: AFI
Valdība otrdien nolēma no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 21,5 tūkstošus latu nepieciešamā aprīkojuma iegādei, lai Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) no 1.aprīļa pēc personas vēlēšanās varētu iekļaut pasē tautības ierakstu.

Paredzēts, ka PMLP šo iespēju gan pilsoņiem, gan nepilsoņiem atjaunos no 1.aprīļa, paredz Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par personu apliecinošiem dokumentiem, ko otrdien atbalstīja valdība. Tie tapuši pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas ierosinājuma.

Latvijas pilsoņi un nepilsoņu varēs ierakstīt tautību pasē gan, saņemot jaunu personas apliecinošo dokumentu, gan ar esošo derīgo pasi vēršoties PMLP. Tautības ieraksts pasē būs bezmaksas pakalpojums.

Premjers Valdis Dombrovskis ( V) valdības sēdē vaicāja, kāpēc PMLP vajadzībām jāpērk jauna tehnika un kas noticis ar to tehniku, ar ko tautības ierakstus nodrošināja līdz šim. PMLP priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis paskaidroja, ka tās drukas iekārtas pašlaik noslogotas un izmantotas, lai pasēs varētu ievietot ierakstus par bērniem.

Tautības ierakstiem pasē nepieciešamas atsevišķas tehnikas vienības, jo paredzama liela slodze līdz ar šo ierakstu pieprasījumu skaita pieaugumu.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA) savukārt teica, ka tautības ierakstu pasē vajadzētu atjaunot ātrāk par paredzēto termiņu – 1. aprīli. To varētu atsākt jau no 15. februāra vai, vēlākais, 1.marta, jo printeru iegāde neaizņemšot tik daudz laika.

PMLP pārstāvis paskaidroja, ka drukas iekārtu iegādei jāizsludina iepirkums, tāpat jāsagaida, kamēr tehnika būs piegādāta. Savukārt, atjaunojot tautības ierakstu pasē ātrāk un drukājot to pasē ar pašreizējām iekārtām, būtiski iekavētos pasu izsniegšanas termiņi.

Kopumā tautības ieraksta atjaunošanai pasē vajadzīgi papildus 71,5 tūkstoši latu, no kuriem 21,5 tūkstotis – printeru un citas tehnikas iegādei, kā arī 20 103 lati paredzēti darbinieku atlīdzībai 2013.gadā un 30 139 lati darbinieku atlīdzībai 2014.gadā.

IeM norāda - ņemot vērā iepriekšējo pieredzi līdz 2012.gada 1.aprīlim, kad pasē bija iespējams norādīt savu tautību, var lēst, ka ziņas par tautību savās pasēs vēlēsies ierakstīt 70% no pilsoņiem un nepilsoņiem. Līdz ar to šogad, ņemot vērā prognozēto izsniedzamo pasu skaitu, būs jāizdara aptuveni 350 000 tautības ierakstu.

Ministrija paskaidrojusi, ka šādu ierakstu pasē neparedz neviens no starptautiskiem tiesību aktiem, kas regulē personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu un nosaka dokumentos iekļaujamās ziņas. Ieraksts par personas tautību netiek izdarīts nevienas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsoņu pasēs.

Tāpat ministrija norādījusi uz Eiropas Padomes pausto, ka tautības ieraksts pasē ir vizuāls sensitīvs ieraksts, kas norāda uz personas piederību kādai etniskai grupai un varētu diskriminēt personas, kuras pieder pie mazākuma etniskajām grupām.

Jau vēstīts, ka valdība decembrī neiebilda pret iespēju personai pasē norādīt savu tautību, un līdz vēl līdz februārim taps nepieciešamie normatīvu grozījumi.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti iepriekš nolēma lūgt Ministru kabinetu atrisināt strīdu par tautības ieraksta atjaunošanu pasē un paredzēt pilsoņiem un nepilsoņiem iespēju izvēlēties, vai pasē ierakstīt savu tautību.

Komisijas vadītājs Ainars Latkovskis ( V) toreiz portālam "Delfi" skaidroja, ka jau iepriekš, līdz pērnā gada pavasarim, Ministru kabineta noteikumi paredzēja iespēju izvēlēties pasē ierakstīt tautību, un nu to varētu atjaunot.

Ja Ministru kabinets piekristu grozīt šos noteikumus, tas būtu daudz ātrāks un vienkāršāks risinājums, nekā virzīt skatīšanai Saeimā Nacionālās apvienības (NA) sagatavotos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredzot to pašu – atjaunot iespēju par tautības ierakstu pasē.

NA atkārtoti uzstājusi uz likuma grozījumiem, kas paredzētu iespēju pēc izvēles norādīt pasē savu tautību. Jautājums par iespēju norādīt pasē tās īpašnieka tautību ir viena no NA prioritātēm.

Saeima 25.oktobrī pēc ilgām un asām debatēm noraidīja NA deputātu iesniegtos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredzēja iespēju pēc pilsoņa vai nepilsoņa vēlēšanās pasē ierakstīt viņa tautību.

Līdz pērnā gada pavasarim pasē pēc izvēles varēja ierakstīt tautību, taču šo iespēju svītroja. Toreiz tika skaidrots, ka tautības ieraksts ir personas aizsargājamie dati, tas varētu apgrūtināt dokumentu pārbaudi uz robežām, jo daudzviet pasaulē pasi uztver kā piederību valstij, nevis etniskās izcelsmes apliecināšanas dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!