Rīgas apgabaltiesa pirmdien apmierināja Valsts civildienesta pārvaldes (VCP) prasību un no bijušā iestādes priekšnieka Armanda Kalniņa piedzina 3956 latu zaudējumus par iestādes dienesta transporta izmantošanu, informēja tiesā.
Zaudējumus Kalniņš, pēc VCP ieskatiem, pārvaldei nodarījis, savulaik peļņas gūšanas nolūkā izmantojot iestādes dienesta transportu. VCP konstatēja, ka Kalniņš VCP dienesta transportlīdzekli savām vajadzībām izmantojis 54 darbdienas un tā nobraukums saskaņā ar ceļazīmēm ir 23 224 kilometri.

Kalniņš 2001. un 2002.gadā Valsts administrācijas skolā, arī Valsts administrācijas skolas rajonu mācību centros, saņemot par to atlīdzību, pasniedza vairākus mācību priekšmetus. Nokļūšanai uz šiem kursiem viņš izmantoja VCP dienesta transportlīdzekli "Volvo 850 GLE" ar šoferi.

Ņemot vērā, ka pasniegt mācību kursus nebija Kalniņa kā VCP priekšnieka amata pienākums, konstatēts, ka VCP dienesta transportlīdzekli viņš izmantojis savām vajadzībām un peļņas gūšanai.

Rīgas apgabaltiesas spriedums, ar kuru no Kalniņa piedzīti zaudējumi par auto izmantošanu, stājies spēkā tā pasludināšanas brīdī. Kalniņam atvēlēts laiks līdz 10.aprīlim, lai viņš tiesas piedzīto summu varētu samaksāt.

Kalniņa advokāte Ilona Jirgena sacīja, ka ir šokēta par apgabaltiesas spriedumu un noteikti iesniegs kasācijas sūdzību. Viņa sacīja, ka, visticamāk, Kalniņš tiesas piedzīto summu pagaidām nemaksās. Tiesai tiks lūgts līdz kasācijas sūdzības izskatīšanai apturēt sprieduma izpildi.

Pēc advokātes teiktā, šīsdienas spriedums bijis negaidīts, jo jau Administratīvā rajona tiesa, izskatot Kalniņa sūdzību par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu, atzinusi, ka viņš nav pieļāvis pārkāpumus auto izmantošanā. KNAB savulaik konstatējis, ka pārkāpumi bijuši, bet pretēju viedokli paudusi tiesa, sacīja Jirgena. Viņa uzsvēra, ka šis spriedums nav pārsūdzēts un ir stājies likumīgā spēkā.

Tāpēc neesot saprotams, kāpēc Rīgas apgabaltiesa piedzinusi no viņas klienta zaudējumus. Jirgena, piebilda, ka ar nepacietību gaida motivētu tiesas spriedumu, lai ar to iepazītos.

Tiesas spriedumu no 14.marta 30 dienu laikā iespējams pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā.

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2004.gada decembrī noraidīja VCP prasību.

Kalniņš jau iepriekš VCP pārmetumus nepamatotā dienesta auto izmantošanā noraidījis, jo uzskata, ka dienesta automašīna nav lietota personīgiem mērķiem, bet gan lai ierēdņiem pasniegtu kursus par jautājumiem, kas saistīti ar Valsts civildienesta likuma ieviešanu.

Viņš VCP rīcību - apsūdzību pret viņu par dienesta automašīnas lietošanu savām vajadzībām un vēlēšanos piedzīt zaudējumus - saista ar sliktajiem argumentiem viņa atbrīvošanai no VCP priekšnieka amata.

"Ja tie argumenti manai atlaišanai bija tik vāji, tad tagad pārvalde cenšas nodrošināties," uzskata Kalniņš, piebilzdams, ka "laikam civildienesta pārvaldei nav cita nekā ko darīt, ja meklē šādas lietas".

Kalniņa prasību par atjaunošanu darbā noraidīja gan pirmās instances, gan apelācijas instances tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!