Foto: LETA

Bīstamo atkritumu apsaimniekotājs "Eko Osta" SIA "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars""teritorijā Rīgā, kur pagājušajā nedēļā tika atrasts liels daudzums bīstamu ķīmisku vielu, savācis aptuveni 22 tonnas bīstamu atkritumu un nogādājis drošā noliktavā, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā Valsts vides dienests (VVD) saņēma informāciju, ka "Biolars" teritorijā dažādos iepakojumos lielā daudzumā atrodas ķīmiskas vielas, tostarp bārija hidroksīds.

"Eko Osta" savācis arī izbirušos un bojātos ķīmisko vielu atkritumus, savākti dažādi bīstami sāļi (vara sulfāts, magnija sulfāts), nederīgas krāsas, luminiscentās spuldzes, kā arī dažādas bāziskas vielas un to savienojumi (bārija hidroksīds, nātrija hidroksīds). Pašlaik tiek veikta toksisko vielu analīze, jo ne uz visiem iepakojumiem bija marķējums. Jau tuvākajā laikā bīstamās vielas tiks utilizētas.

Kā iepriekš norādīja VVD pārstāve Maruta Bukleviča, pārbaudēs konstatēts, ka laika apstākļu ietekmē daļa ķīmisko vielu iepakojuma ir sadalījusies. Ķīmiskās vielas ir izbirušas un savstarpēji sajaukušās, kā arī vairs nav bijis iespējams skaidri izlasīt iepakojuma marķējumu. Uzglabāšana ir notikusi zem klajas debess brīvi pieejamā vietā, kur lietus un sniega iedarbības rezultātā notikusi ķīmisku vielu nokļūšana vidē.

Dienestā skaidro, ka saskaņā ar vairākiem normatīvajiem aktiem un drošības prasībām šāda situācija nav pieļaujama. VVD norāda, ka, pārvadājot un uzglabājot bīstamos atkritumus, tos klasificē, marķē un iepako atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un Latvijai saistošām starptautisko tiesību aktu normām.

Līdz ar to vakar uzņēmuma sniegtais publiskais paziņojums par to, ka ķīmiskās vielas tika atbilstoši sagatavotas transportēšanai un uzglabātas atbilstoši uzglabāšanas prasībām, neiztur kritiku, uzskata VVD.

Jau ziņots, ka "Biolars" pirmdien pabeidza ķīmisko vielu izvešanu no īpašuma Ūnijas ielā, norādīja uzņēmuma pārstāvis Jēkabs Leiškalns, piebilstot, ka iepriekš atklātās vielas neesot toksiskas.

Uzņēmuma "Eko osta" pārstāve Una Vaičulēna atgādina, ka, nonākot līdzīgā situācijā, jāpārliecinās par piesārņojuma avota esamību un apjomu un nekavējoties jāsazinās ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.

Ja notikusi tieša saskarsme ar noplūdušo vielu, nekavējoties uzmanīgi jānovelk netīrie apavi un apģērbs. Ja iespējams, tie jāiepako plastikāta maisos. Ja viela nokļuvusi uz ādas, tā jānoskalo ar lielu daudzumu ūdens. Ja pēc notikušā veselības stāvoklis pasliktinās, nepieciešams vērsieties tuvākajā medicīnas iestādē vai izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Ieteicams apzināt notikumu lieciniekus, pierakstot viņu vārdus un tālruņa numurus. Notikuma vietā ir jārīkojas uzmanīgi ar uguni – tās tuvumā nedrīkst smēķēt. Par notikušo ir jāziņo arī Valsts vides dienesta diennakts dežurantam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!