Rīgas apgabaltiesa ceturtdien pilnībā noraidīja Rīgas domes prasību pret bijušo mēru Gundaru Bojāru un bijušo Pilsētas attīstības departamenta direktoru Vilni Štramu un no viņiem nepiedzina 122 000 latu zaudējumus, kas pašvaldībai nodarīti darījumos ar vides reklāmas stendu kompāniju "Clear Channel Latvia" (CCL).
Rīgas dome prasībā bija lūgusi atzīt Bojāra un Štrama rīcību par prettiesisku. Arī šajā daļā tiesa prasību noraidīja.

No Rīgas domes par labu Bojāram tiesa piedzina 5662 latu tiesāšanās izdevumus un noteica, ka šo summu pašvaldība bijušajam mēram varēs samaksāt septiņu dienu laikā no brīža, kad spriedums būs stājies spēkā.

Ceturtdien pasludināto spriedumu 20 dienu laikā iespējams pārsūdzēt augstākajā tiesā.

Par iespēju pārsūdzēt tiesas lēmumu varēs runāt pēc iepazīšanās ar pilnu sprieduma tekstu, sacīja Rīgas domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš. "Tādēļ vēl nevaram pateikt, vai spriedumu pārsūdzēsim," sacīja jurists.

Kā ziņots, iepriekšējais pašvaldības vadītājs Aivars Aksenoks (JL) Rīgas domes interesēs 2005.gada rudenī tiesā iesniedza prasību, kurā norādīja, ka bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Bojārs vienpersoniski samazināja CCL piemērojamo nodevu un pretēji noteiktajai kārtībai nevirzīja jautājumu izskatīšanai Pilsētas attīstības komitejā.

Pēc Aksenoka domām, Bojārs pārkāpis pašvaldības saistošos noteikumus par nodevu un kārtību reklāmas un citu informatīvo materiālu izvietošanai publiskās vietās Rīgā.

Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde aprēķinājusi, ka nodeva par reklāmu prettiesiski samazināta par vairāk nekā 122 000 latu. Šī summa arī norādīta kā zaudējumi.

Lai gan starp pašvaldību un tās bijušo darbinieku Štramu norisinās tiesāšanās, Aksenoks iepriekš sacīja, ka neredz iemeslu atstādināt Štramu no amata. Darbu Rīgas domē Štrams pārtrauca pērn, iesniedzot atlūgumu.

No Štrama iepriekš tika lūgts piedzīt pašvaldībai nodarītos zaudējumus - 9000 latu, bet pārējo summu Rīgas dome prasīja piedzīt no Bojāra.

Bojārs un Štrams pret viņiem vērstās prasības iepriekš neatzina.

CCL lietā pieaicināts trešās personas statusā, jo minēti ar uzņēmumu veiktie darījumi.

2002.gadā SIA "Baltic Outdoor Company" (vēlākais CCL) noslēdza vienošanos ar Rīgas domi par vides reklāmu izvietošanu pilsētā. Tolaik uzņēmums interesējies par iespējām saņemt reklāmas nodevas atlaides.

Rīgas dome savā atbildē uzņēmumam šādu iespēju deva, bet norādīja, ka CCL jāveic ieguldījums pilsētas infrastruktūras uzlabošanā. Sarunās panākta vienošanās, ka uzņēmums pilsētas centrā Līvu laukumā izvieto publiskās tualetes, kuras apsaimnieko joprojām. Pretī uzņēmums saņēma atlaidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!