Foto: PantherMedia/Scanpix
Latgales apgabaltiesas zvērināts notārs Romualds Laizāns februāra beigās savā praksē Rēzeknē, pieņemot sagatavošanai dokumentus nekustamā īpašuma cerību pirkuma līguma noslēgšanai, pamanījis dokumentu viltošanas pazīmes, tādējādi novēršot krāpniecības mēģinājumu nepilnu 3000 apmērā, informē Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča.

Īpašumu pārdot vēlējās persona, kura solījās nokārtot sava mirušā tēva mantojuma lietu, lai mantojumā saņemtu divus nekustamos īpašumus. Īpašumu ar lielāko platību sieviete bija iecerējusi pārdot. Līgumā viņa būtu apņēmusies pārdot šo īpašumu par pirkuma summu 5500 lati pēc tam, kad būs apstiprināta mantojuma tiesībās, pretī līguma slēgšanas dienā avansā saņemot pusi no pirkuma maksas. Lai pārliecinātu pircēju un zvērinātu notāru, ka viņa ir vienīgā mantiniece tēva īpašumam, tika uzrādītas dokumentu kopijas, kas it kā apliecina šo faktu un norāda, ka citi iespējamie mantinieki no mantojuma tiesībām ir atteikušies.

Lai pircējam būtu lielākas garantijas, zvērināts notārs ieteica pusēm slēgt līgumu vienlaicīgi ar mantojuma lietas uzsākšanu un pieprasīja uzrādīto dokumentu oriģinālus. To sieviete apsolījās iesniegt vēlāk. Notāram, pārskatot dokumentus, dažas detaļas šķita aizdomīgas un, lai novērstu šaubas, viņš sazinājās ar kolēģi, kura it kā bija apliecinājusi iesniegtos dokumentus. Atklājās, ka konkrētajā datumā ar konkrēto reģistra numuru ir apliecināts pavisam cita satura dokuments – tajā no mantojuma atteicās nevis pārējie mantinieki, bet gan pati persona, kas vēlējās noslēgt cerību pirkuma līgumu.

Tāpat, pārbaudot mantojuma reģistru, notārs konstatēja, ka mantojuma lieta jau bija uzsākta pagājušajā gadā pie cita notāra. Tika secināts, ka cerību pirkuma līguma sagatavošanai iesniegto dokumentu kopijas bija skenēti un saturiski rediģēti viltojumi.

"Ja iecerētais krāpšanas plāns būtu īstenots un cerību pirkuma līgums noslēgts, negodīgā sieviete būtu saņēmusi gandrīz 3000 latu par īpašumu, kas tai nepieder un kuru pati bija atteikusies mantot. Tādā gadījumā apkrāpts tiktu gan īpašuma pircējs, gan arī aizskartas pārējo mantinieku intereses," stāsta Laizāns.

Latvijas Zvērinātu notāru padome izsaka pateicību Latgales apgabaltiesas zvērinātam notāram Romualdam Laizānam par profesionalitāti un vienlaikus aicina iedzīvotājus rūpēties par savu darījumu drošību un ikreiz, kad rodas nepieciešamība pirkt, pārdot, dāvināt, mainīt vai iznomāt nekustamo īpašumu, nepaļauties uz sevi vai darījuma partneri, bet gan uzticēt lietu kārtot notāram.

Ar zvērinātu notāru palīdzību ik gadu visā Latvijā tiek atklāti un apturēti vidēji pieci krāpniecības mēģinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!