Šogad desmit mēnešos no govju spongiozās encefalopātijas (BSE) jeb tā saucamās govju trakuma slimības skartās Austrijas Latvijā ievests daudz liellopu gaļas un liellopu gaļas subproduktu.
Sanitārās robežinspekcijas preses sekretāre Ilze Vilne norādīja, ka no Austrijas šogad desmit mēnešos ievestas 193 tonnas liellopu gaļas, 43 kilogrami desas un 444 tonnas gaļas subproduktu, no kuriem 413 tonnas ir liellopu gaļas subprodukti.

Tikai pirmdien Pārtikas un veterinārais dienests ir izdevis rīkojumu, kas paredz dzīvnieku un to kautproduktu importa aizliegumu no Austrijas, jo tur konstatēta BSE, lai gan informācija par BSE Austrijā atklātībā parādījās jau pagājušās nedēļas sākumā.

No Austrijas Latvijā aizliegts ievest aitas, kazas un liellopus, šo dzīvnieku kautproduktus, kā arī kautproduktus saturošus produktus. Tāpat aizliegts ievest dzīvnieku barību, kas satur dzīvnieku izcelsmes proteīnu. Aizliegums neattieksies uz mājdzīvnieku, kažokzvēru un zivju barību, kā arī uz piena un zivju proteīnu saturošu dzīvnieku barību, norādīja Joffe.

Iepriekš govju trakuma slimības izplatīšanās Eiropā dēļ VVD ir aizliedzis govju, aitu, kazu un to kautķermeņu importu no 20 valstīm - Somijas, Beļģijas, Francijas, Nīderlandes, Itālijas, Dānijas, Luksemburgas, Portugāles, Lielbritānijas, Īrijas, Spānijas, Vācijas, Čehijas, Slovākijas, Slovēnijas, Šveices, Lihtenšteinas, Kuveitas, Japānas un Grieķijas. Pastāv aizdomas, ka, lietojot uzturā ar BSE slima dzīvnieka gaļu, cilvēks var saslimt ar Kreicfelda-Jakoba slimību. Tomēr pilnībā tas nav pierādīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!