Foto: LETA
Sarunu festivāls "Lampa" ar galveno tēmu "drosme" notiks no 2. līdz 5. septembrim. Pasākums būs bez maksas un vērojams tiešraidē mājaslapā "festivalslampa.lv", kopā skatīšanās vietās visā Latvijā, kā festivāla studijās Cēsīs, Rīgā un Rēzeknē. Diskusiju loks apvienos nemainīgi plašu praktisku un globālu jautājumu loku – sākot no dzemdībām un beidzot ar ieteikumiem "zaļai" kapu iekopšanai.

"Lai arī Covid-19 ir metis ne mazums izaicinājumu šī gada sarunu festivāla norisei, "Lampa" ir radusi jaunus risinājumus, lai iemirdzētos nemainīgi spoži. Šogad festivāls notiks ne vien divas, bet veselas četras dienas, turklāt būs kļuvis tik pieejams kā vēl nekad! Sadarbībā ar mūsu lieldraugiem "LMT Straume" un "Telia Latvia" "Lampai" virtuāli varēs pieslēgties no jebkuras vietas pasaulē, bet fiziski vēl tuvāki būsim kļuvuši rēzekniešiem un rīdziniekiem, jo pirmo reizi festivāla pastāvēšanas vēsturē apmeklētājus klātienē gaidīsim ne vien Cēsīs, bet arī vairākās studijās Rīgā un Rēzeknē," informēja festivāla direktore Ieva Morica.

Kā vēsta "Lampas" pārstāvji, tad festivāla tēmas un formāts aptvers plašu loku, lai sarunās piedalītos gan latviski, krieviski un angliski runājošie, gan tie, kuri vēlas apgūt zīmju valodas pamatus. Īpaši saistoša "Lampa" šogad būšot praktiķiem, jo līdztekus globāliem un šķietami neizsmeļamiem sarunu tematiem, kā, piemēram, demokrātija, vērtības, liberālisms, nacionālisms u.c., būs iespēja gūt arī praktiskus ieteikumus labākai ikdienai, piemēram, kā rūpēties par redzi, kā būt zaļiem, kā palīdzēt sērojošam cilvēkam.

Vecāki varēs piedalīties diskusijās par mobingu skolās, bērnu emocionālo veselību, par to, kā motivēt bērnu sportot vai kā labāk sarunāties ar savu pusaudzi. Pašiem pusaudžiem un jauniešiem sadarbībā ar "British Council" pārstāvniecību Latvijā veidota īpaša programma "Īssavienojums", kuras satura radīšanā piedalās jaunieši no visas Latvijas. Savukārt seniori dzirdēs ieteikumus, kā veiksmīgāk iekļauties darba tirgū.

Nākotnes skola, neformālā izglītība, "Skola 2030", izaugsme mūža garumā, – izglītība, ir tēma, kura neizpaliks arī šogad, pateicoties festivāla izglītības satura patronam "Swedbank Latvija". Tāpat arī kultūra un māksla, garīgā un fiziskā veselība, ekonomika un politika, vide un sabiedrība, tehnoloģijas. Tas viss diskusijās, sarunās, praktiskās darbnīcās un lekcijās, arī šovos, izrādēs, iesaistošās spēlēs un randiņos, apliecināja festivāla pārstāvji.

Kas attiecās uz pasākumu klātienē, tad, ievērojot visus drošības pasākumus, tādā formātā notiks vairāk nekā puse festivāla notikumu. Apmeklētāji klātienē varēs doties uz studijām Rīgā ("Gaismas pils" studija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, "Splendid Palace" studija, "Swedbank" Izglītības studija Balasta dambī), Cēsīs (Vidzemes koncertzālē "Cēsis") un Rēzeknē (Latgales vēstniecībā "GORS"). Tāpat daži festivāla pasākumu rīkotāji apmeklējumam atvērs savus birojus, pagalmus un citas norises vietas. Tomēr interesentiem jāņem vērā, ka vietu skaits būs ierobežots. Festivāla studijas varēs apmeklēt, vai nu, gaidot savu kārtu rindā un ievērojot distanci, vai reģistrējoties apmeklējumam iepriekš. Informācija par pasākumu apmeklējuma iespējām atrodama festivāla mājaslapā pie katra pasākuma apraksta.

Vēl viens šī gada jaunums ir "Lampas" oficiālās kopā skatīšanās vietas visā Latvijā un citviet pasaulē – šobrīd katram var pieteikt savu skatīšanās vietu, lai augusta vidū tās visas tiktu apkopotas vienotā festivāla kartē.

Tāpat ikvienam ir iespēja sastādīt savu programmu, izmantojot festivāla mājaslapā pieejamo rīku "Mana programma". Tajā iespējams atlasīt pasākumus atbilstoši sev tīkamai kategorijai un vieglā, pārskatāmā veidā izveidot sev interesējošu pasākumu sarakstu, kuru viegli pārskatīt arī telefonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!